Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman maanpuolustushenkeä ei ole puolustuskykyä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoitus ”Turha kohu omista aseista” (HS 23.12.) veti mutkat suoriksi ja toisti kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) jo aikaisemmin vääriksi todettuja perusteluja. Silti pääkirjoitus totesi, että vaikka Tuomioja asettuu jälleen asiassa vastahankaan, hän on tällä kertaa oikeassa. Samalla linjalla jatkoi (HS Mielipide 27.12.) europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

Molemmat kirjoittajat viittasivat muun muassa Puolustusvoimien neljän vuoden takaisiin lausuntoihin, jotka liittyivät silloiseen aselakimuutokseen. Sekä Hautalan että Tuomiojan käyttämät lainaukset on irrotettu yhteydestään, ja he ovat antaneet niille oman merkityksen.

Lausunnoissa ei sanota, etteikö omaehtoinen harjoittelu olisi hyödyksi. Tämän lisäksi lausuntojen antamisajan jälkeen tehdyssä puolustusvoimauudistuksessa painotetaan erityisesti reserviläisten omaehtoista ja vapaaehtoista harjoittelua. Kaikki ammunta, oli se sitten urheilu- tai metsästystarkoituksessa, ylläpitää ja kehittää ampumataitoa. Pelkillä kertausharjoituksilla ei pystytä ylläpitämään edes tyydyttävää ampumataitoa.

On myös syytä muistaa, että vaikka kolme neljäsosaa reservistä on rauhanaikana sijoittamatonta, se ei tarkoita, etteikö tämäkin reservi ole oleellinen voimavara, jos maata pitäisi jonain päivänä puolustaa.

Hautala moitti kirjoituksessaan puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) lausuntoja ja kritiikkiä, jota EU:n asedirektiivin uudistus on saanut osakseen.

Tässä on kaksi oleellista virhettä. Ensinnäkin esitystä, joka on tehty hätäisesti ja ilman vaikutusarviota, pitääkin kritisoida. Toiseksi direktiivin kiellot eivät vaikuta laittomaan asekauppaan tai terrorismiin millään tavalla. Sen sijaan se viestii kansalaisille, ettei heihin luoteta. Tämän vaikutus maanpuolustushenkeen olisi kohtalokasta.

Pääkirjoituksen viimeiseen lauseeseen – ”kyseessä taitavat olla taas eri tulkinnat maanpuolustushengestä, ei -kyvystä” – kiteytyy pääkirjoituksen epäonnistuminen. Ilman maanpuolustushenkeä ei nimittäin ole maanpuolustuskykyä.

Caspar von Walzel

puheenjohtaja

Helsingin Reserviupseeripiiri r.y.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat