Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin johtamista ei pidä keskittää pieneen piiriin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingille esitetty uusi johtamisjärjestelmä on herättänyt aiheellisesti kritiikkiä vallan keskittämisestä (HS Mielipide 19. ja 27.12.). Ehdotusta on perusteltu sillä, että niin sanottu pormestarimalli lisää vaaleilla valittujen valtuutettujen vaikutusta suhteessa viranhaltijoihin.

Kyse ei ole kuitenkaan vain siitä, valitaanko kaupunginjohtajat nykyiseen tapaan virkamiehiksi vai valtuutettujen keskuudesta pormestareiksi.

Ehdotuksessa kaupungin 30 erilaista virastoa ja laitosta aiotaan yhdistää neljäksi toimialaksi. Nykyiset 25 lautakuntaa ja johtokuntaa korvattaisiin neljällä lautakunnalla.

Mielestäni on selvää, että tämä ei lisää vaan heikentää demokratiaa. Asukkaiden tarpeisiin ja eri alojen asiantuntemukseen perustuvan johtamisen sijasta korostuisi taloudellis-hallinnollinen ote. Samalla johtavat virkamiehet saisivat jättikokoisten toimialojen sisällä lisää valtaa. Lisäksi valtuusto ja valtuustoryhmät jaettaisiin kahden kerroksen väkeen alkamalla maksaa palkkaa eräille edustajille kaupunginhallituksessa.

Uusi järjestelmä lopettaisi kaupunkisuunnittelulautakunnan juuri kun uuden yleiskaavan jälkeen on edessä lähes kaupungin koko asemakaavoituksen muuttaminen. Myös ympäristölautakunta katoaisi, kun kaupunkisuunnittelu-, kiinteistö-, rakennus- ja ympäristötoimi yhdistettäisiin.

Demokratia ja asiantuntemus heikkenisivät, kun kulttuuri-, kirjasto-, nuoriso-, liikunta-, työväenopisto-, orkesteri-, teatteri-, museo- ja henkilöstön kehittämispalvelut keskitettäisiin vain yhden lautakunnan alaisuuteen. Myös varhaiskasvatuslautakunta aiotaan lopettaa.

Helsingin johtamisen ongelmana ei ole lautakuntien määrä vaan asukkaiden ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien puute, valtuuston vähäinen rooli ja lautakuntien käsien sitominen alimitoitetuilla budjettiraameilla.

Uusi kuntalaki antaa mahdollisuuden perustaa alueellisia lähidemokratian elimiä, joilla on osallistuvan budjetoinnin kautta todellista päätösvaltaa. Ehdotuksessa onkin myönteistä osallistuvan budjetoinnin hyväksyminen nuoriso- ja opetustoimeen. Sen sijaan alueellinen lähidemokratia torjutaan, vaikka siitä on jo hyviä kokemuksia muualta.

Kaupunginhallitukselle valmisteltu esitys Helsingin johtamisesta on niin yksipuolisesti pienen piirin vallankäyttöä korostava, että asia on syytä laittaa uuteen valmisteluun, jossa haetaan asukkaita, henkilöstöä ja valtuustoa kuullen uudistukselle demokratiaa lisäävä suunta.

Yrjö Hakanen

kaupunginvaltuutettu

Skp ja Helsinki-listat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat