Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä viestijä osaa kiteyttää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) harmitteli (HS Mielipide 27.12.), että hänen ihmisoikeustwiittinsä oli ymmärretty väärin. Jos viesti ei mene perille tai se ymmärretään väärin, kyseessä on ikävä kyllä aina viestijän ongelma.

Viestijä ei voi paeta vastuutaan viestiä ymmärrettävästi. Siksi hänen on viestittävä mahdollisimman selkeästi.

Ihmiset tulkitsevat viestejä niin henkilökohtaisesta kuin viiteryhmiensäkin näkökulmasta. Tässä on epämääräisiin viesteihin sisältyvä suuri riski. Ne ovat alttiita useille erilaisille tulkinnoille, jotka voivat olla täysin erilaisia kuin viestijä on viestillään alun alkaen halunnut kertoa.

Tästä on kyse, kun viestijät valittavat, että heidän sanomansa on ymmärretty väärin. Viesti on yleensä vain ollut niin epäselvä, että se on antanut mahdollisuuden useisiin hyvinkin erilaisiin ja viestijän näkökulmasta ”täysin vääriin” tulkintoihin.

Mitä abstraktimpi tai sekavampi viesti on, sitä moninaisempia ovat siitä tehdyt tulkinnat. Siksi eritoten toimintaa ohjaavien julkilausumien, kuten strategioiden tai poliittisten linjanvetojen, tulisi olla mahdollisimman konkreettisia.

Selkeyden suurimpia vihollisia on kiire. Meillä on niin kiire täyttää eri kanavia viesteillämme, ettei meillä ole aikaa miettiä, mitä haluamme itse asiassa sanoa – mitä haluamme viesteillämme saada aikaan. Seurauksena on enemmän väärinkäsityksiä kuin ymmärrystä.

Sosiaalinen media on demokratisoinut viestintää. Vaikuttaminen ei ole enää kiinni rahasta vaan osaamisesta. Poliitikkojen ja yritysjohtajien päivitykset kertovat samalla heidän ajattelunsa kirkkaudesta. Kyky kiteyttää kertoo, että ihmisellä on kyky hahmottaa olennainen.

Jukka Hakala

viestintäyrittäjä

tietokirjailija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat