Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotuksen uudistaminen parantaisi yritysten kilpailukykyä

Suomen Yrittäjät ja Teknologiateollisuus ovat esittäneet, että hallitus selvittää mahdollisuudet Viron tyyppisen yritysveromallin käyttöönotolle Suomessa, kirjoittaa Suomen Yrittäjien johtaja Anna Lundén.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on luvannut selvittää, kuinka yritysten investointeja voitaisiin edistää. Parhaassa tapauksessa hallitus voisi päättää jo kuluvalla hallituskaudella, kuinka yrittäminen ja investoiminen saataisiin nykyistä kannattavammaksi.

Virossa yritysten voittoa ei veroteta, jos se jätetään yhtiöön. Yritys maksaa veron vasta, kun voitto jaetaan omistajille. Kun yrityksen verotusta lykätään, tulos jää käytettäväksi kasvuun, työllistämiseen ja investointeihin. Suomen Yrittäjät ja Teknologiateollisuus ovat esittäneet, että hallitus selvittää mahdollisuudet Viron tyyppisen yritysveromallin käyttöönotolle Suomessa.

Verotuksen myöhentäminen tukisi Suomelle tärkeitä kasvuyrityksiä. Myöhennys ei vähennä verokertymää pysyvästi, koska kyse on tulon jaksotuksesta. Vero jäisi Suomeen silloinkin, kun voitto maksetaan muualle kuin Suomeen.

Malli tukee nykyistä selvemmin tuloksen verottamista siellä, missä tulos kertyy. Hallituksen tulee tehdä veromallin käyttöönotosta Suomeen riittävän yrityslähtöinen arvio.

Myös kansainvälisessä verotuksessa on tarvetta uudistamiseen. Etenkin monikansallisten yritysten odotetaan maksavan enemmän veroa valtioon, jossa tulos syntyy.

Euroopan taloudellinen yhteistyöjärjestö OECD julkisti syksyllä 15 suositusta, joilla tavoitellaan ratkaisua verotuksen kansainvälisiin ongelmiin. Ehdotukset koskevat siirtohinnoittelua, kahdenkertaisen verotuksen poistamista ja muita kansainvälisen yritysverotuksen kysymyksiä.

Valitettavasti EU:n komissio ei näytä havahtuneen riittävästi siihen, että yhteisövero on kuoleva veromuoto. EU:ssa on ollut vaikea löytää ratkaisuja, joihin kaikki valtiot voisivat sitoutua. Jokainen valtiohan laskee viime kädessä itse, tuoko uudistus sille voittoja vai tappioita. Moni EU-maa olisi esillä olleissa ratkaisuissa häviäjä, korkean veroasteen Suomi näiden joukossa.

Yhteisövero voi kadota globaalissa verokilpailussa jo kymmenen seuraavan vuoden aikana. Suomen Yrittäjät on siksi ehdottanut EU:n komission meneillään olevassa kuulemisessa, että kilpailevien veromallien sijaan parempi voisi olla sellainen ratkaisu, jossa EU-maissa olisi laajat veropohjat ja matalat verokannat ja yrityksen verottamisen sijaan verotettaisiin suoraan omistajia kilpailukykyisellä ja maltillisella osinkoverolla. Yritys on läpivirtausyksikkö ennen omistajia, jolloin ei ole ratkaisevaa, kerätäänkö verot tulon kertyessä vai osinkovaiheessa.

Esimerkiksi Irlanti on houkutellut kilpailukykyisellä verotuksella maahan jo yli 300 monikansallista yritystä, joiden on arvioitu työllistävän suoraan tai epäsuorasti 500 000–600 000 ihmistä. Yritysten verotustavalla on suuri merkitys kansalaisten hyvinvoinnin säilyttämiseen. Hyvä vaihtoehto voisi siksi myös EU-tasolla olla, että yritysverotuksen tulot turvataan osinkoverotuksen kautta sen sijaan, että keskitytään vain lyhytaikaisiin ratkaisuihin.

Anna Lundén

johtaja, Suomen Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat