Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on hyvin toimiva lääkehuolto

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat referoi hiljattain apteekkialaa koskevaa selvitystä, jossa ehdotettiin apteekkisääntelyn purkamista säästöjen aikaansaamiseksi. Suppea selvitys perustui norjalaiseen vertailuun, jossa lääkehinnat ovat vuodelta 2010. Toisen vertailun selvityksen tekijä poisti jälkikäteen.

Kansainväliset tutkimukset eivät tue sitä, että apteekkisääntelyn purkaminen laskisi lääkekustannuksia. Reseptilääkkeiden hintoja säännellään muilla tavoin, Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön alaisen lääkkeiden hintalautakunnan päätöksillä ja apteekin osuuden määräävällä valtion lääketaksalla. Vaikka lääkkeen apteekkihinta on koko maassa sama, lääkkeiden välinen hintakilpailu on voimakasta. Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä ovat viime vuosina tuottaneet miljardiluokan säästöt lääkkeiden käyttäjille ja yhteiskunnalle.

Apteekin osuus reseptilääkkeen hinnasta on Suomessa keskimäärin 21,5 prosenttia. Tällä katetaan palkat, vuokrat ja investoinnit. Ruotsin osalta luotettavaa tietoa ei ole, sillä lääkekruunun jakautuminen ei ole läpinäkyvä siksi, että Ruotsissa lääketukut omistavat apteekkeja ja lääkealennukset apteekeille ovat sallittuja.

Apteekkien määrää voidaan lisätä nykyjärjestelmän puitteissa siellä, missä uusille apteekeille on tarvetta. Apteekkien vapaa perustaminen lisäisi apteekkien määrää lähinnä kaupungeissa. Yksikkökoko pienenisi, minkä seurauksena tuotevalikoima ja varasto supistuisivat, lääkkeiden toimitusvarmuus heikkenisi ja aukioloajat lyhenisivät.

Ruotsissa ja Norjassa apteekkien omistuksen vapauttaminen johti voimakkaaseen ketjuuntumiseen. Apteekkeja omistavat nyt myös veroparatiiseista käsin operoivat pääomasijoittajat, jotka tulisivat mielellään Suomenkin apteekkimarkkinoille. Suomessa apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa ja lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen. Apteekkiverkosto on tiheämpi kuin Ruotsissa. Apteekit kilpailevat palvelulla, aukioloajoilla, tuotevalikoimalla, sijainnilla ja myös muiden kuin lääketuotteiden hinnoilla.

Erkki Kostiainen

viestintäjohtaja

Suomen Apteekkariliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat