Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus kertoo Kekkosen terveydentilasta tarkasti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Arvioidessaan Risto Hauvosen teoksen Koivisto Kekkosta kaatamassa (HS Kulttuuri 20.12.) Veli-Pekka Leppänen käsitteli myös presidentti Urho Kekkosen ”hapertunutta terveyttä” ja totesi siinä yhteydessä: ”Jos Juhani Suomi toistuvasti selittääkin sairaudet väsymykseksi ja näköongelmiksi. . .” Paikkansapitämätön heitto osoittaa, ettei arvostelija ole jaksanut perehtyä Kekkosen elämäkertatutkimuksen viimeisiin osiin, joissa presidentin terveydentilaa on peilattu varmasti tarkemmin kuin missään muissa lähteissä.

Leppänen totesi myös näin: ”Kävi tuuri, että valtakunta ei tuolloin joutunut vakaviin kriiseihin. Presidentistä ei enää olisi ollut sellaisia setvimään.” Todellisuudessa Suomi joutui 1970-luvun lopulla kohtaamaan toistuvia kriisejä. Jos nykyistä historiankirjoitusta on uskominen, niistä yksi kaikkien aikojen vakavimpia juontui SNTL:n puolustusministerin, marsalkka Ustinovin esityksestä järjestää Suomen ja Neuvostoliiton yhteisiä sotaharjoituksia. Ehdotusta eivät hallituksen jäsenet ja ylin sotilasjohto tohtineet torjua, vaan sysäsivät vastuuta tasavallan presidentille. Kekkonen kaatoi ehdotuksen ja torjui myös myöhemmät vastaavat. Kukaan muu siihen tuskin olisi silloin kyennytkään.

Kun arvostelija esittää näkemyksiä ja kärjistyksiä, toivoisi, että hän tuntisi aikakautta ja tutkimusta, jonka asiantuntijana hän pyrkii esiintymään.

Juhani Suomi

professori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat