Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehdään uudenvuodenlupaus, jota Suomi tarvitsee – en salli vihaa muita ihmisiä kohtaan arjessani

Välinpitämättömyys vihaa kohtaan on Suomen suurin kestävyysvaje, kirjoittaa Olli Laukkanen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääsin vuosia sitten kuulemaan holokaustista selvinneen tarinoita hänen vieraillessa koulussani. Vanhan miehen tarina kuulosti – kuten historia yleensä – yllättävän kaukaiselta, mutta mieleeni jäi iätön sanoma, jonka kertoja toivoi pysyvän kuulijoidensa mielissä. Mies varoitti välinpitämättömyydestä, siitä, kuinka helposti vihasta voi tulla osa arkeamme, kuinka lyhyt matka sanoista on tekoihin.

Kuinka suomalaiset suuret massat, normaali kansa, on suhtautunut viimeaikaiseen ääriainesten vaikutusvallan kasvuun kotimaassamme?

Useimmiten anonyymisti tai peitenimellä julkaistu kansanryhmää vastaan kiihottava vihapuhe verkossa on lisääntynyt. Poliisi on moneen kertaan syksyn aikana joutunut korjaamaan verkossa leviäviä perättömiä huhuja, joiden levittäjät kehottavat suoranaiseen väkivaltaan. Vahinko on kuitenkin suurelta osin päässyt jo tapahtumaan, sillä poliisin korjauksen näkevät vain harvat. Tuomitseminen on harvinaista. Valheellisille medioille lähinnä hymähdellään kahvipöydissä – kuka noitakin uskoo.

Itsenäisyyspäivän mellakat ovat muutamassa vuodessa vakiintuneet odotusarvoksi, juhlapäivän väistämättömäksi sivujuonteeksi. Poliisin lisäksi media valmistelee uhka-arvioitaan illan kulusta päiviä etukäteen ja lähettää partioitaan kaduille päivittämään reaaliaikaisesti tietoa mellakoitsijoiden yhteenotoista.

Kuvaavaa on, että nykyisin uutiskynnys ylittyy, mikäli väkijoukko ei näykään kantavan astaloita eikä kiviä olekaan lentänyt.

Uutiset polttopulloiskuista vastaanottokeskuksiin ja hätämajoitustilojen tuhopolttojen yrityksistä tuntuvat olevan yhtä kiinteä osa uutisvirtaa kuin päivän sää. Olankohautuksin ohitettakoon molemmat, vaikkakin lämpimän talven poikkeussää on vaikuttanut herättävän enemmän ihmetyksen aihetta kuin ehta suomalainen terrorismi.

On helppo kyllästyä vihaan, jättää ääripäät omaan arvoonsa ja suhtautua ongelmiin huumorilla tai vähätellen.

Kenties monien mielestä on polttavampiakin kysymyksiä: pakkolait, potkupallotulokset ja päivän pörssikurssit. Muutos kotimaan ilmapiirissä on ollut kuitenkin ensihämmennyksen jälkeen hälyttävän olematon, sillä vihaan ei pidä kyllästyä.

Viha voi käyttää harmittomia letkautuksia kahvitauolla ja vilpittömältä vaikuttavaa huumoria lounaspöydässä. Se lokeroi yksilöitä kadulla kulkiessamme ja unohtaa ihmisten perimmäisen samankaltaisuuden. Se myös yleistää, syyllistää – ja mikäli sallimme, lopulta salakavalasti satuttaa meitä kaikkia.

Jos haluat siirtää vuoren, aloita kantamalla pieniä kiviä.

Haluan ehdottaa yksinkertaista uudenvuodenlupausta, elämäntapaa, josta holokaustin kokenut veteraani kertoi minulle kauan sitten: ”En salli vihaa muita ihmisiä kohtaan arjessani. En ole nimittelyn tai panettelun hiljainen hyväksyjä.”

Nykyinen välinpitämättömyys on Suomen vaarallisin kestävyysvaje.

Olli Laukkanen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat