Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaarallinen traditio aiheuttaa yhä silmävammoja, varoittaa erikoislääkäri HS:n mielipidepalastalla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Katso kuinka monta euroa ilotulitepata polttaa sekunnissa
Katso kuinka monta euroa ilotulitepata polttaa sekunnissa
Aiotko ampua uutenavuotena ilotulitepatoja? HSTV laski, kuinka paljon rahaa palaa joka sekunti padan räiskyessä. Esimerkit valittiin sattumanvaraisesti, mutta kaikista tulee tuntuva lasku! Grafiikka: Boris Stefanov, toimittaja: Esa Juntunen.

Turvakeskuksen jakaman valistuksen ja lainsäädännön tuloksena ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat ovat ilahduttavasti vähentyneet. Laissa kielletään muun muassa pienet roomalaiset kynttilät ja pikkuraketit. Lisäksi suojalasit tulivat sytyttäjälle pakolliseksi, eikä tulitteita ole saanut enää antaa alle 18-vuotiaille.

Viime vuodenvaihteessa tapahtui kuitenkin edelleen suuri määrä ilotulitteiden aiheuttamia silmävammoja. Vammautuneista neljä oli 6–17-vuotiaita lapsia. Kenelläkään ei ollut suojalaseja. Kaksi oli itse sytyttänyt ilotulitteen.

Silmävamman saaneista kaksi oli katsojia. Heidän vammansa aiheutuivat joko etäälle kimmonneesta tai lähellä räjähtäneestä tulitteesta.

Seitsemän vammautuneista oli 18–41-vuotiaita aikuisia. Heistä kaksi oli sytyttänyt tulitteen, joka räjähti heti sytytysvaiheessa. Viisi oli katsojia, joista yhtä kohti tulite ammuttiin tahallaan ja toinen sai osuman pudonneesta raketin kappaleesta. Muut saivat ilotulitteesta roiskeen. Kukaan ei käyttänyt suojalaseja. Seitsemästä vammautuneesta neljä oli katsojia.

Vammoista yksi oli vaikea ja kaksi keskivaikeaa. Muut olivat pinnallisia haavaumia ja ruutivammoja. Kolme sai vammoja molempiin silmiinsä.

Selvitystyö tehtiin yhteistyössä Turvatekniikan keskuksen ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikan kanssa. Selvitys osoitti, että myös ilotulitusta seuraamaan tulevat ihmiset tarvitsevat suojalasit.

Suomessa ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista noin puolet syntyykin katsojille ja sivullisille. Riittämättömän valvonnan takia huomattava osa vammautuneista on lapsia ja nuoria.

Milloin tästä silmävammoja aiheuttavasta perinteestä päästäisiin eroon?

Markku Turpeinen

lastentautien erikoislääkäri,

dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat