Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuhakannat ovat kääpiöityneet väärällä sääntelyllä

Alamittarajojen sijaan pyyntirajoitukset pitäisi kohdistaa suuriin yksilöihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Apinoiden planeetta -televisiosarjassa apinat poimivat viljasadostaan suurimmat jyvät syötäväksi ja pienet valittiin seuraavan sadon siemeniksi. Apinat ihmettelivät, miksi sadot pienenivät, kunnes sarjan sankari, ihminen, valisti heitä valitsemaan jyvistä parhaat ja suuret siemeniksi. Kylläpä apinat olivat tyhmiä, kun eivät ymmärtäneet evoluution ja jalostuksen perusperiaatteita!

Kuhaa vesissämme riittää, mutta valtaosa pyydetyistä on alamittaista.

Johtuuko kalakantojen kääpiöityminen juuri alamittarajoista? Eiväthän apinatkaan aluksi ymmärtäneet sitä, että jälkeläiset ovat entistä hidaskasvuisempia, kun pienikasvuiset pääsevät lisääntymään ja suuret poimitaan pois. Mennäänkö ojasta allikkoon, kun alamitta- ja verkkojen silmäkokorajoja ollaan nyt vielä nostamassa? Pitävätkö uudet alamittarajat turhaan kuhia poissa kalatiskeiltä?

Alamittarajojen sijaan pyyntirajoitukset pitäisi kohdistaa suuriin yksilöihin, sillä ne saavat suureksi kasvavia jälkeläisiä. Lisäksi niiden mädintuotanto on runsasta ja laadukasta. Suurten kalojen puute tekee ekosysteemin epävakaaksi, kuten akatemiatutkija Anna Kuparinen kirjoitti taannoin mielipidesivuilla.

Alamitalla halutaan mahdollistaa yksilöiden pääsy lisääntymään edes kerran ennen joutumista saaliiksi. Miksi suosia ensisynnyttäjiä? Ne ovat huonoja mädintuottajia. Samalla suositaan sellaisia moninkertaisia kutijoita, joiden geeneissä on hidaskasvuisuus.

Ilman alamittarajojakin kuhakantojemme jälkeläistuotanto on turvattu, jos ylämittarajojen vaikutuksesta pyynti ei enää suuntautuisi suuriin yksilöihin. Suurten kalayksilöiden lisääntymispotentiaali on valtaisa, ja harvalukuisinakin ne pystyvät pitämään yllä riittävää poikastuotantoa.

Nykyään jo myönnetään, että kuhien lisääntyminen on jäänyt hidaskasvuisille yksilöille, mikä heikentää perimää ja jalostaa kalakantaa väärään suuntaan.

Ikävä kyllä johtopäätös on vieläkin ollut väärä, eikä alamittojen tarvetta suostuta kyseenalaistamaan.

Timo Laukkanen

yliopistonlehtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat