Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on muuttunut amerikkalaisemmaksi – USA:ssa asuneena tiedän, että se on huono suunta

Asuin Yhdysvalloissa 35 vuotta. Siellä miljoonilla ihmisillä ei ole paikkaa, jota he voisivat kutsua kodiksi. Kun muutin Suomeen vuonna 2011, huomasin, että kotimaani oli muuttunut huonompaan suuntaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jotta voisimme korjata epäoikeudenmukaisuutta, meidän on puhuttava asiasta ääneen. Siksi luinkin mielenkiinnolla ja kiitollisuudella sunnuntaisivujen jutun ”Näin rikkaat ajattelevat köyhistä” (HS 20.12.).

Juttua lukiessani ajattelin, että viimein Suomessa katsotaan vakavasti köyhiä syrjivää yhteiskuntaa, joka maastamme on tullut. HS:n kyselyssä yksi varakkaimpaan joukkoon kuuluva vastaaja kertoi, että köyhyys on lähes aina ihmisen oma vika. Tämä ajattelutapa on hallinnut yhdysvaltalaista eliittiä Yhdysvaltain historian alusta alkaen. Yhdysvaltain hallitus on harvainvalta, joka puetaan demokratiaksi.

Minä jos joku tiedän tämän. Synnyin Helsingissä, mutta Yhdysvalloista tuli kotini, kun olin seitsemänvuotias. Yhdysvalloissa miljoonilla ihmisillä ei ole paikkaa, jota he voisivat kutsua kodiksi – lukuun ottamatta pahvilaatikkoa, repaleista makuupussia tai pientä osuutta jalkakäytävästä. Monet amerikkalaiset kodittomat ovat veteraaneja, lapsiperheitä, jopa korkeasti koulutettuja työttömiä.

Asuin Yhdysvalloissa 35 vuotta, joista noin 20 vuotta kirjoitin työkseni ja raportoin yhteiskunnan salaisuuksista sekä kipukohdista. Yhdysvalloissa noin 2,3 miljoonaa ihmistä on lukittuina epäinhimillisissä vankiloissa ja tuomittuina pienimmistäkin rikoksista kymmenien vuosien, joskus elinkautisiin, vankeusrangaistuksiin.

Arviolta 3,5 miljoonaa ihmistä on vailla kotia ainakin jossakin vaiheessa vuotta, ja noin 50 miljoonaa ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Kun muutin Suomeen vuonna 2011, huomasin, että kotimaani oli muuttunut huonompaan suuntaan. Suomen rikkain kymmenys omistaa 45 prosenttia maan kaikesta varallisuudesta. Suomessa on arviolta 7 000 koditonta. Nykyiset leikkaukset sosiaaliturvaan takaavat varmasti sen, että köyhien määrä kasvaa sadoillatuhansilla.

Kysymys kuuluu: Mitä haluamme tehdä asialle? Valitsemmeko suunnan, joka varmistaa vahvan yhteiskunnallisen turvaverkon ja estää ihmisiä putoamasta raiteilta? Vai aiommeko vahvistaa sen ajatuksen, että rikkaalla vähemmistöllä on oikeus omistaa kohtuuttoman suuri osuus Suomen varaudesta ja että hallitus voi tasoittaa Suomen kestävyysvajetta repiä köyhien, sairaiden, huonokuntoisten ja vanhusten selkänahasta?

Tämä on se amerikkalainen tapa. Täytyykö sen olla myös meidän tapamme?

Silja J. A. Talvi

vapaa kirjailija, toimittaja, opettaja, Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat