Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koijärvellä olimme anarkisteja – tai sitten emme

Olisimme menetelleet niin kuin menettelimme siitä riippumatta, hyväksyikö oikeuslaitos tekomme vai ei, kirjoittaa Ville Komsi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Saska Saarikosken kolumni, jossa hän kirjoitti muun muassa, että ”ei ole monta yhtä surullista näkyä kuin suomalainen poliisi mellakkavarusteissa” (HS 27.12.) oli hyvä ja tärkeä.

Kolumnin aiheena oli se hyytävä mahdollisuus, että omasta yhteiskunnastamme repeää äärilaitoja, joille toistensa tai ylipäänsä joidenkuiden kimppuun hyökkääminen on pyhä pinttymä – pinttymä, jonka seurauksia ei tarvitse järjellä arvioida.

Moraalikaan ei tällaiseen pure, sillä aina susi syitä löytää.

Katkerasti naurettavaa on, että ääriliikkeet ruokkivat toisiaan. Ne härnäävät ja antavat toisilleen tekosyitä typeryyksiin. Kuin sanattomassa yhteisymmärryksessä ne vaativat meitä kaikkia ”valitsemaan puolemme” eli asettumaan joko tämän tai tuon äärijoukon johdateltaviksi. Suuren jaon jälkeen olisimme valmiit suureen yhteenottoon, jossa kaikki saavat tuulettaa tuntojaan ja näyttää mistä pesee.

Tarinan todennäköisintä loppua ei yleensä ajatella, ei ainakaan tämänpuolisessa elämässä. Ehkä rajattomassa riehassa joku ehtii kokea puolen tunnin paratiisinsa, kunnes ruumiit kerätään.

Näin se voi hyvinkin mennä. Historia voi toistua. Tämä ei valitettavasti ole vitsi.

Saarikosken kolumnissa yksi kohta jää kuitenkin hiukan epäselväksi. ”Koijärven kapinaliike” (1979–1980) mainitaan. Näyttää kuin siitä vedettäisiin suora linja eräisiin tämän hetken ilmiöihin – sellaisiin kuin tappelunhalu, ikkunoiden särkeminen ja ehdoton oikeassa olemisen varmuus.

Koijärvi-liikkeellä ei ollut muodollista organisaatiota. Tässä mielessä olimme anarkisteja. Tuollaisena liike kuitenkin oli elävä ja muuttuva olento, joka saattoi levitä ja jättää jälkiä vaan ei pysyä loputtomiin samana.

Emme olisi voineet päästä pitkälle ilman monien järjestyneiden tahojen myötämieltä, joka oli ansaittava.

Vetosimme lain sallimaan hätävarjeluun ja pidimme alueen rikasmuotoista luontoa ”yleisenä oikeushyvänä”. Toisaalta tiesimme, että hätävarjelu kaikissa muodoissaan on lain kannalta harmaata aluetta. Tarvittaessa tuomioistuimen kuuluu arvioida, mikä poikkeuksellisessa tilanteessa on – tai olisi ollut – lain puitteissa oikein ja kohtuullista.

Vaikka itsekin vetosimme lakiin, se ei ollut tärkeintä. Olisimme menetelleet niin kuin menettelimme siitä riippumatta, hyväksyikö oikeuslaitos tekomme vai ei. Tässäkin mielessä olimme anarkisteja.

Pyrimme siihen, että vesi- ja luonnonsuojelulakeja tai niiden soveltamiskäytäntöä muutetaan. Siihen tarvittiin laajaa yleisen mielipiteen tukea. Pyrimme hankkimaan ystäviä ja ymmärtäjiä, emme vihollisia. Oman nahkamme suojelu oli toissijaista vaikka toki suotavaa.

Ville Komsi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat