Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tallinnan-tunneli on samanlainen utopia kuin Kuopion olympialaiset

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Tallinnan ja Helsingin väliä liikkuu enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Kymmenettuhannet ihmiset elävät puoliksi Suomessa, puoliksi Virossa. Tulevaisuudessa he muodostavat kaksoiskaupungin, Talsingin. Toimittajat: Kaja Kunnas, Janne Toivonen. Kuvaus: Marko Mumm. Grafiikka ja editointi: Teemu Hotti

Suomessa syntyy tasaisin väliajoin ideoita, jotka ovat keksijöidensä mielestä välttämättömiä toteuttaa.

Turismin kasvun takaamiseksi olisi pitänyt yhteiskunnan varoin louhia Yllästunturin alitse kulkeva maantietunneli. Se olisi kuulemma nopeuttanut kiireisten lomalaisten siirtymistä autoilla hiihtokeskuksesta toiseen, 15 minuutilla.

Kuopioon olisi ollut tarve saada olympiakisat. Niiden hakemisen mahdollistamiseksi olisi pitänyt Tahkon laskettelurinnettä korottaa maansiirroilla satoja metrejä. Maksajaehdokasta ei tarvinne mainita.

Kemijärven ikävän työllisyystilanteen olisi kuulemma pelastanut sinne rakennettava lentomäki.

Kajaanilaisten ja oululaisten vierailuaikaa toistensa luona olisi lyhentänyt Oulujärven yli rakennettava silta.

Metsäteollisuus oli päätösperusteluiden mukaan tarvinnut radan kunnostuksen Savonlinnan ja Huutokosken välille. Tämä valitettavasti myös toteutui – aluepoliittisista syistä ja yhteiskunnan rahoilla. Nyt se puretaan tarpeettomana pois.

Ruotsiinkin olisi ideanikkareiden mukaan mukava päästä siltoja ja tunneleita pitkin, ilman laivan keinuntaa.

Samaan kategoriaan edellisten kanssa menee myös Tallinnan ja Helsingin tai vaihtoehtoisesti Tallinnan ja Kirkkonummen yhdistävä tunneli. Mihin ihmeeseen me sitä tarvitsisimme? Laivalla pääsee nykyisin kahdessa tunnissa Tallinnan keskustaan, vuoroja on päivittäin kymmeniä.

Ideanikkareiden mukaan tunnelin kautta Helsingistä Tallinnaan pääsisi puolessa tunnissa. Ei pääse.

Tietysti matka-aikaa voidaan laskeskella tarkoitushakuisesti pikajunien keskinopeuksien mukaan, mutta junat tuskin sujahtavat lennosta tunneliin, ja hidastuskin pitäisi varmaan tehdä loppupäässä. Matkustajajunille realistinen matka-aika-arvio lienee 45 minuutista tuntiin. Siihen pitää vielä lisätä Tallinnan päässä matka keskustaan. Kaikki matkustajat eivät ehkä haluakaan jatkaa matkaa Keski-Eurooppaan.

Tavarajunille alitusaika on tietysti jotain ihan muuta.

Matkustajaliikenteen matka-aika Helsingistä Tallinnan keskustaan olisi siis tunnelin kautta lähes sama kuin nytkin. Kirkkonummen kautta kokonaisaika olisi pidempi, vaikka tunneliosuus sinällään olisikin lyhempi.

Ulkomaan rahtiliikenne on perinteisesti kulkenut Suomessa laivoilla eri puolella rannikkoa sijaitsevien satamien kautta. Rahti ei siirtyisi yhteen lähtöpaikkaan kiskoille, vaikka tunneli sen mahdollistaisikin.

Ranskan ja Englannin välistä tunnelia ei tunnuta saatavan millään taloudellisesti kannattavaksi. Maiden talouksiin verrattuna Suomen ja Viron välistä tunnelia lienee mahdotonta pyörittää ilman loputonta julkista tukea.

On hyvä, että keksitään uusia ideoita, ja järkevät ehdotukset pitää tietenkin myös toteuttaa.

Utopistisimmat haihattelut pitää pystyä ampumaan alas ennen kuin niiden suunnitteluun aletaan haaskata yhteiskunnan rahaa.

Eero Puustinen

insinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat