Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tummaihoinen mieheni ilmiannettiin aiheetta näpistyksestä – vasta suomalaisen vaimon puuttuminen johti anteeksipyyntöön

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Luin 1980-luvulla jostain lehdestä toimittajan maininnan, että Suomessa ulkomaalaisen miehen asioita voi uskottavasti hoitaa vain suomalainen vaimo. Tämä asia ei ole 30 vuodessa muuttunut miksikään.

Mieheni asioi jokin aika sitten apteekissa, joka on saanut korkeat arvosanat asiakaspalvelustaan. Hän on ollut apteekin kanta-asiakas yli 30 vuotta. Maksettuaan ostoksensa kassalla hän astui liikkeestä ostoskeskuksen käytävään ja sai kaksi vartijaa peräänsä. He halusivat tarkistaa mieheni laukun.

Mieheni purki laukkunsa sisällön ostoskeskuksen lattialle ja näytti kuittinsa. Mitään epäilyttävää ei löytynyt, ja vartijat laittoivat tavarat takaisin laukkuun. Vartijat sanoivat, että tarkastaminen on heidän velvollisuutensa.

Mieheni meni pari päivää myöhemmin takaisin apteekkiin kirjoittamansa suomenkielisen kirjeen kanssa ja pyysi saada tavata apteekin hoitajan. Mieheni halusi tietää, miksi häntä oli epäilty, miksi vartijat eivät pyytäneet häntä sisälle liikkeeseen ja miksi he eivät pyytäneet anteeksi.

Apteekin hoitaja ei nähnyt mitään syytä käsitellä asiaa.

Vasta kun minä – suomalainen vaimo – lähetin tapahtuneen jälkeen tiedustelun sähköpostitse, alkoi tulla miltei hätääntyneitä vastauksia, selityksiä ja jonkinlaisia anteeksipyyntöjä sekä apteekista että vartiointiliikkeestä. Syykin tarkastamiseen ehkä selvisi. Toinen asiakas oli kertonut myyjälle mieheni panneen jotain laukkuunsa ja myyjä oli kertonut tästä vartijoille. Mene ja tiedä.

Tapaus ja sen selvittämättä jättäminen tummaihoisen mieheni kanssa oli selkeästi rasistinen, vaikka sitä ei myönnettykään. Jo sitä, että mieheni kirjoitti apteekille kirjeen täysin ymmärrettävällä suomella, olisi pitänyt arvostaa. Joskin hän äidinkielellään englannilla olisi varmasti saanut yliotteen toisesta osapuolesta.

Toki asian selviäminen on kunnianosoitus suomalaiselle naiselle. Hänellä on todistettavasti vaikutusvaltaa! Mutta kyllä ulkomaalaiset ja huonoakin suomea puhuvat ihmiset pitäisi ottaa todesta.

En ole mieheni holhooja.

Leena Fahmy

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat