Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuotanto- ja kulutustapojen on muututtava

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pariisissa aikaansaatu ilmastosopimus on rohkaiseva askel maapallomme suojelemiseksi. Ilmastonmuutos on kaikille maille yhteinen vihollinen, joten hetkeksi maat unohtivat keskinäiset kiistansa. Onko nyt kaikki hyvin?

Samanaikaisesti eduskunta päätti kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta. Tämä on pieni yksityiskohta mutta kertoo asenteesta, joka meillä länsimaissa on kuluttamiseen. Kaupan edustajien mukaan aukioloajan pitenemisen kustannukset korvautuvat lisääntyneellä kulutuksella, joka on aukioloaikojen vapauttamisen tavoitteenakin.

Kulutuksen lisääntyminen on kaksiteräinen miekka. Se johtaa tuotannon lisääntymiseen, joka puolestaan johtaa luonnonvarojen lisääntyneeseen käyttöön ja itse tuotannosta johtuvien päästöjen lisääntymiseen. Myös kuljetukset lisääntyvät.

Kehittyneet maat luonnollisesti hakevat tuotteilleen kuluttajia myös kehittyvistä maista. Energian ja materiaalin käyttö nelinkertaistuvat siinä vaiheessa, kun kehittyvät maat saavuttavat kehittyneiden maiden elintason. Hiilidioksidipäästöt nelinkertaistuisivat nykyisellä teknologialla. Energiatehokkuudella ja teknologisella kehityksellä voidaan jonkin verran hidastaa päästöjen kasvua, mutta luonnonvaramme ovat rajallisia.

Yli 80 prosenttia ihmisistä asuu maissa, joissa kulutetaan enemmän kuin ekosysteemi pystyy tuottamaan. Maapallon uusiutuvat luonnonvarat on käytetty jo elokuussa loppuun, joten loppuvuodet on syöty tulevien polvien osuutta.

Ylikulutus aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten maaperän köyhtymistä, metsäalueiden häviämistä ja luonnon monimuotoisuuden pienenemistä. Lisäksi saastuminen on hinta, jonka monet maat, kuten Kiina, on maksanut nopeasta talouskasvusta.

Ilmansaasteiden lisääntymisen vuoksi maapallon kyky tuottaa ruokaa voi olla vuonna 2050 kymmenesosan nykyistä pienempi. Samanaikaisesti ruoan kysynnän oletetaan kasvavan 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Vaihtoehtoina on joko raju kohtuullistaminen tai pienen väestön riittävä ruoantuotanto ja sen suuremman osan jättäminen oman onnensa nojaan. Tulemme olemaan vakavien eettisten valintojen edessä, jos ikävät ennustukset ilmastopakolaisista toteutuvat.

Väkiluku maapallolla kasvaa arvioiden mukaan 7,2 miljardista yli 9 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Kuinka voimme tarjota riittävät elinolot kaikille, kun maapallon kantokyky on jo nyt koetuksella?

Energiatehokkaalla teknologialla ja vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämisellä pystymme kyllä hidastamaan luonnonvarojen ehtymistä ja ilmastomuutosta, mutta muutoksia on tapahduttava myös tuotanto- ja kulutustavoissa.

Emme voi rakentaa tulevaisuuttamme hirttäytymällä jatkuvaan materialistiseen talouskasvuun ja kulutukseen – niin tekevät myös Yhdysvallat, Afrikka, Aasia, Venäjä ja Intia.

Onko jatkuva talouskasvu mahdollista niukkojen luonnonvarojen maailmassa?

Riitta Kuismanen

Pirkkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat