Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtoreiden kannattaa verkostoitua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Göte Nyman vaatii erityistoimia tohtorityöttömyyden hoitamiseen (HS Mielipide 2.1.).

Useista tohtoreiden työttömyyteen liittyvistä puheenvuoroista on havaittavissa, että korkeimmin koulutetuille oletetaan automaattisesti löytyvän valmiita työpaikkoja ikään kuin palkkioksi vuosikausien ponnistelusta. Kysynkin, kuinka valmiita tutkijat ja professorit ovat tarttumaan toimeen itse?

Nyman totesi, että juuri tohtorit rakentavat edellytykset uudelle työlle Suomessa. Jos tohtorit ovat tässä ammattilaisia, miksi emme ole onnistuneet luomaan enempää paikkoja omalle työllemme? Selvästikin tarvitsemme myös sellaista osaamista, johon tohtorikoulutus ei ole antanut riittävästi valmiuksia.

Tutkimustiedon ja yleissivistyksen arvostaminen on yhteiskunnan kivijalka. Uuden luominen perustuu toisten ihmisten kunnioittamiseen ja erilaisen osaamisen arvostamiseen. Kukaan ei hyödy siitä, että ilmiöihin syvällisesti perehtyneet tutkijat leimataan kammioihinsa hautautuneiksi muumioiksi tai taitavat myyjät manipuloiviksi helppoheikeiksi.

Sen sijaan että jäisimme odottelemaan pelastusrengasta, voimme auttaa toinen toisiamme ja oppia yhdessä – tässä ja nyt.

Verkostoille rakentuvassa maailmassa virallisia toimenpideohjelmia tärkeämpää onkin luoda foorumeita, joilla eri elämäntilanteissa olevat ihmiset voivat suoraan kohdata ja yhdistää osaamistaan.

Yksi tällainen foorumi on Tohtoriverkosto, joka on kaikille avoin kohtaamispaikka jakaa kokemuksia esimerkiksi korkeakoulutettujen työnhaun kiemuroista ja osaamisen tuotteistamisesta. Verkosto toimii ensisijaisesti sosiaalisessa mediassa. Järjestämme myös livetapaamisia ja valmennuksia.

Verkoston perustajana olen jo ensimmäisen puolen vuoden aikana ollut vaikuttunut siitä osaamisesta, jota eri alojen tohtoreilla on. Suurimmat esteet osaamisen käyttöön saamiselle ovat taloudellinen epävarmuus, luovuuden halvaannuttava pelko, ennakkoasenteet ja stereotypiat sekä akateemisesta maailmasta omaksuttu yksi yhtä vastaan -kilpailu.

Tieteenalarajat ylittävä vuoropuhelu on jo itsessään haastava tehtävä, mutta ketkäpä olisivat parempia ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia kuin tohtorit? Aineeton pääoma ja kyky luoda uutta tietoa on niin Suomen kuin yksittäisen korkeakoulutetunkin käyntikortti parempaan tulevaisuuteen.

Miia Kosonen

kauppatieteiden tohtori

tietojohtamisen tutkija, Ruokolahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat