Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teitittely on kohteliaisuutta, ei töykeyttä tai itsensä korostamista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien Saksan-kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki katsoo (HS Merkintöjä 28.12.), että sinuttelu on suomalaisessa yhteiskunnassa ”arvo, jota kannattaa vaalia ennen kuin on liian myöhäistä”. En tiedä, mitä tuo virkkeen jälkiosa tarkoittaa, mutta nykyisestä sinuttelukulttuurista olen kovasti eri mieltä.

Kamalimmillaan tuon ”kulttuurin” tapaa puhelimitse tehdyissä lehtitilaustarjouksissa. Tekoreipas ääni avaa pelin sanoin: ”Onko siellä Heikki? Hieno homma, kun sain sinut kiinni! Meillä on täällä sinulle aivan erinomainen tarjous.”

Ensimmäistäkään lehteä en ole tilannut tätä kautta. Voisi olla toisin, jos lähestymistapa olisi asiallisempi.

Rajamäen näkemys, että sinuttelevat henkilöt ”eivät yleensä koe olevansa asemaltaan kovin erilaisia”, on omituinen. Kukin tietysti asemoi itsensä kuinka haluaa, mutta kahden toisilleen ventovieraan aikuisen alkuteitittely kertoo molemminpuolisesta arvostuksesta.

Suomen kielen te-pronominin käyttö on kohteliaisuutta, ei lainkaan töykeyttä tai itsensä korostamista. Myös kaupan kassan ”heippa” voitaisiin mielestäni vieläkin korvata sanoin ”hyvää päivää”, eikä ilmaisu olisi yhtään korostetun virallinen.

Olin aina hieman vaivautunut, kun lääkärin vastaanotolleni saapui potilas, joka jo ovelta kysyi: ”Hei, viittisiks kattoo mun kurkkuani.” Totta kai viitsin, vaikka en tuntenut tarvetta olla kaikkien kaveri harjoittaessa ammattiani.

Ranskalaiset, nuo (yleensä) hyvän käytöksen mestarit, viljelevät vous-muotoa, joskin ilmaisu on jonkinlainen suomalaisen sinuttelun ja teitittelyn välimuoto. Espanjassa voi ystävällekin sanoa ”Usted” (te) eikä ”Sie” ole saksan kielestäkään tyystin hävinnyt – onneksi! Ystävällinen teitittely on huomaavaisuutta.

Heikki Peltola

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat