Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinuttelu ei käy joka tilanteessa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Miten menetellä, kun pitää harkita puhuttelumuotoja, jotka kielessämme toimivat keskustelun sosiaalisina liimoina ja joille puhuteltavan korva saattaa olla ilman ennakkotietämystämme herkkä? Ehdotan, että ylläpitäisimme yhä sitä, että suomenkieliseen kielipeliin osallistuva ”arvokkaampi” osallistuja saisi valita koodin, kun kerran sinuttelu ei kuitenkaan käy aina päinsä.

Melko usein esitettyä periaatetta rikotaan, mikä saattaa särähtää korvaan, ellei peräti loukkaa puhuteltavaa.

Huikein matkani varrelle sattunut tätä periaatetta rikkonut tapaus syntyi, kun paikallinen valtalehti lähetti silloiselle työpaikalleni nuorehkon toimittajan haastattelemaan Yhdysvalloissa maineikkaan uran tehnyttä, Suomessa syntynyttä seniori-iässä olevaa kielentutkijaa.

Hävettävää noin tunnin kestäneessä tilaisuudessa oli se, että professori teititteli luontevasti haastattelijaa, joka taas alusta loppuun kylmästi sinutteli tässä sosiaalisessa tilanteessa monessa mielessä arvokkaampaa keskustelukumppaniaan.

Huomattakoon vielä, että kielissä, joissa ei ole sinuttelun ja teitittelyn tapaista pronominijärjestelmän eroa, saattaa olla käytössä muita tapoja (esimerkiksi etu- tai sukunimen valinta), joilla puhuja voi osoittaa itsensä ja puhuteltavan suhdetta.

Jussi Niemi

yleisen kielitieteen

professori emeritus, Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat