Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maatilallisen puolison oikeus työttömyyspäivärahaan taattava

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elämä on valintoja täynnä. Mikäli valintasi on saattanut sinut maatalousyrittäjän puolisoksi, sinut määritellään työ- ja elinkeinotoimistossa ”lainsuojattomaksi”.

Miksikö? Koska yrittäjäpuolisosi saa elinkeinonsa maataloudesta, sinutkin katsotaan yrittäjäksi, koska maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on määrännyt myös sinulle pakollisen eläkevakuutuksen. Sitä ei voi irtisanoa helposti. Irtisanomiseen vaaditaan maataloustoiminnan olennainen väheneminen. Käytännössä esimerkiksi kotieläintilan täytyy olla luopunut kotieläimistä, jonka jälkeen pakollinen MYEL-vakuutus voidaan mahdollisesti irtisanoa puolison osalta.

Ei tunnu oikeudenmukaiselta, että vaikka maatalousyrittäjä todellisuudessa hoitaisi kaikki maatalouden työt kotieläimineen, puoliso määritellään silti yrittäjäksi. Näin ollen työttömällä puolisolla ei ole oikeutta työttömyyspäivärahaan.

Pakollista MYEL-vakuutusta tulisi tarkistaa Melan toimesta niin, että puolisolle riittäisi vapaaehtoinen MYEL-vakuutus, ellei hän työskentele maataloudessa. Vapaaehtoinen vakuutus toimisi turvana, mikäli puoliso käy auttamassa maatalouden työtehtävissä omalla vapaa-ajallaan.

Te-toimiston tulisi tehdä työttömyyskorvauspäätökset tuloihin perustuen, koska eihän MYEL-vakuutus kerro mitään tuloista, vaan päinvastoin, vakuutus on kuluerä. Tässä olisikin mielestämme kohtuullistamisen paikka.

Perttu Räsänen

Markus Tiainen

agrologiopiskelijoita

Kukka-Maaria Raatikainen

opettaja, Savonia-ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat