Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma siirtolaisuutemme unohdetaan liian helposti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vapauduin asepalveluksesta vuoden 1969 syksyllä ja lähdin melkein saman tien Kööpenhaminaan. Tanska oli avoin ja ystävällinen maa. Paikalliset tytöt eivät hyljeksineet suomalaista.

Töitä sai heti, mutta asuntoa miljoonakaupungista ei löytynyt. Yövyin kuukausia retkeilymajassa. Se oli vuorotyötä tekevälle hankalaa.

Olikin onnenpotku, kun sain asuinpaikan omakotitalon kellarikerroksesta. Meitä oli samassa huoneessa hieman alle kymmenen nuorta miestä: yksi islantilainen, yksi jenkki, yksi suomalainen ja loput kai saksalaisia. Asuminen sujui sopuisasti. Sänkyni oli kuitenkin vähän liian lyhyt, enkä saanut jalkojani suoraksi yöllä.

Kun yksi kaverini päätti lähteä Espanjaan ja toinen Intiaan, kyllästyin minäkin asuntopulaan ja muutin Ruotsiin. Volvo lupasi Göteborgissa työn lisäksi asunnon.

Työ oli liukuhihnalla, asunto parakissa. Jokaisella miehellä oli oma, pahviseinien rajaama muutaman neliön huone. Huoneita oli yhteensä parikymmentä. Yhteistilassa sai katsoa televisiota, jos ruotsinkielisistä ohjelmista jotakin ymmärsi. Pienessä keittiössä keitettiin makaronia ja lämmitettiin säilykelihaa.

Göteborgissa oli monta parakkikylää, kaikissa niissä kymmeniä parakkeja. Noina vuosina Ruotsiin tuli yli 300 000 suomalaista pakoon työttömyyttä ja etsimään parempaa elintasoa. Uudessa maassa useimmat säästivät, ostivat auton ja kävivät kesälomalla Suomessa.

Kieltä ei osannut monikaan, eikä ruotsin kurssille ollut tungosta, vaikka Volvo maksoi kurssimaksun lisäksi kannustuspalkkioita kurssin käyneille. Useimmat meistä eivät halunneet kotiutua Ruotsiin, eivät paljon tutustuakaan.

Tunteet olivat molemminpuolisia. Luin paikallislehdestä pohdintoja siitä, olimmeko Ruotsille hyväksi vai pahaksi. Katugallupissa yksi arveli meidän tulleen hyvien sosiaalietuuksien perässä. Toinen piti meitä välttämättömänä pahana.

Kolmas julisti, että meidän olisi pitänyt jäädä Suomeen rakentamaan omaa maatamme eikä tulla valmiiseen pöytään rikkaaseen Ruotsiin. Ikään kuin Suomessa olisi ollut puutetta työttömistä.

Lehdet eivät enää vaivautuneet uutisoimaan parakkikylien pieniä tai suuria tappeluita, joita oli joka viikonloppu. Otsikoissa ei enää käytetty sanoja ”en finne igen”, kun joku oli heilutellut puukkoaan. Lukijat arvasivat muutenkin, että suomalaiset ne taas.

Kyllästyin Volvoon, ikävään asumisen, ruotsalaisiin ja suomalaisiin vajaassa vuodessa. Muutin takaisin Kööpenhaminaan ja löysin hyvän asunnon Istedgadelta, aseman takaa. Nykyisin katu on narkkarien valloittama, mutta siihen aikaan meno oli hilpeämpää.

Suomalaisia jäi Ruotsiin sadoin tuhansin. Toiset palasivat Suomeen, kuten minäkin aikanaan. Monien lapset äänestävät Ruotsissa ruotsidemokraatteja, toiset vaativat Suomessa rajoja kiinni. Ehkä itsekin vaatisin, jos olisin jäänyt liukuhihnalle – tai käärimään sätkiä koti-Suomeen. Nyt en vaadi. Muukalaispelkoni karisi jo nuorena.

Jouko Rönkkö

toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat