Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset eivät ole oivaltaneet verkkokaupan merkitystä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Muutimme runsas kaksi vuotta sitten Tallinnaan. Tarkoituksemme oli tehdä tarpeen mukaan hankintoja Suomesta, oli kysymys sitten käsitöihin tarvittavista langoista ja kuteista, kirjoista tai lemmikkieläimiin liittyvistä hankinnoista.

Kerta toisensa jälkeen olemme törmänneet samaan asiaan. Verkkokauppojen syntymisen esteenä on lähes poikkeuksetta ollut yksi ja sama asia: Suomen valtakunnan raja.

Jo vuosien ajan eri tuoteryhmien kaupankäynti on siirtynyt kiihtyvällä vauhdilla verkkoon. Tämä tosiasia tuntuu jäävän edelleen sekä isoilta että pieniltä yrityksiltä huomaamatta.

Monet asiantuntijat ovat jo pitkään kritisoineet vallitsevaa suuntausta rakentaa valtavalla volyymillä kauppakeskuksia. Aalto-yliopiston professori Pekka Mattila kummeksui (HS 11.12.) kauppakeskusten erittäin vilkkaana pysyvää rakentamistahtia, vaikka vähittäiskaupan myynnin määrä on vuosina 2012–2014 vähentynyt noin prosenttiyksikön verran. Samaan aikaan rahankäyttö vähittäiskaupan verkko-ostoksiin on lisääntynyt 20 prosenttia.

Omat kokemuksemme osoittavat, että monet suomalaiset nettikauppiaat antavat jo lähtökohtaisesti kilpailuedun ulkomaisille kollegoilleen. Miten voidaan odottaa Suomen talouden lähtevän nousuun, jos esimerkiksi nettikauppiaat rajaavat markkina-alueekseen vain kotimaan? Onhan tavaroiden vapaa liikkuvuus ollut jo yli 20 vuotta yksi EU:n sisämarkkinoiden perusperiaatteista. Tavaroilla ”tarkoitetaan tuotteita, jotka ovat mitattavissa rahassa ja jotka voivat olla sellaisenaan vaihdannan kohteena”.

Ymmärrämme ne ongelmat, jotka liittyvät kansainvälistymiseen. Nettisivujen kääntämisen englanniksi ei kuitenkaan pitäisi nykyisin olla ongelma. Myynnin rajojen poistamiseen on myös toinen, melkoisen painava ja kieliongelmat poistava syy. Hallituksen vuosien 2012–2016 ulkosuomalaispoliittista ohjelmaa laadittaessa meidän ulkosuomalaisten määrä oli 1,3 miljoonaa. Näistä monet ovat kaltaisiamme, eläkeikään ehtineitä. Monet meistä ovat kuitenkin kohtuullisen hyvin toimeentulevia ja suomalaisten tuotteiden laatuun edelleen luottavia. Emme siis ole ihan mitätön joukko potentiaalisina asiakkaina, jos vain mahdollisuus asiakkuuteen on.

Britanniasta nettikaupan kautta kahteen neuletakkiin tilatut langat tulivat sujuvasti, kotiin kannettuina ja vieläpä kilpailukykyiseen hintaan. Lastenlapsille ajatellut kirjalahjat Suomesta jäivät sen sijaan hankkimatta.

Tuula ja Pekka Mattila

Tallinna, Viro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat