Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mammuttimaiset tölkkilaatikot kannustavat nuoria lotraamaan oluella – ratkaisu on parin desin miniolut

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Mikko Stig / Lehtikuva
Olutta myynnissä Helsingin Ruoholahden Citymarketissa heinäkuussa 2011.
Olutta myynnissä Helsingin Ruoholahden Citymarketissa heinäkuussa 2011. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaiset juovat 94 litraa olutta vuodessa asukasta kohden. Suurkuluttajalle viisi keskiolutta päivässä kerryttää rasvaa 32 kiloa vuodessa.

Portugalissa voi ostaa vahvahkoa keskiolutta 200 millilitran miniolutpullossa helpolla repäisykorkilla. Valmistajan mukaan 20 prosenttia maalaisväestöstä on ottanut minioluen omakseen ja vaihtanut pienempään pulloon. Myös nuoret oluenkäyttäjät ovat omaksuneet minipullon trendikkäänä juhlajuomana. Idea on palkittu kansainvälisillä messuilla.

Portugalissa käydessäni näin hymyileviä mummoja ja paappoja, jotka pelasivat korttia kyläbaarissa perjantai-iltapäivän auringossa. Edessään heillä oli joko miniolutpullo tai espressokuppi. Humalaisia en nähnyt.

Pieni olut riittää janojuomaksi. Ranskassa ja Espanjassa ravintoloissa voi tilata trendikkään miniolutlasillisen. Myös Helsingissä muutama olutravintola myy jo 1–2 desilitran minituoppeja.

Ylenmääräistä keskioluella lotraamista tulisi suitsia. Myynnissä olevat mammuttimaiset tölkkilaatikot kannustavat nuoria oluella lotraamiseen.

Ken on aiemmin juonut kaksi keskiolutpulloa päivässä (yhteensä 260 kcal) ja vaihtaa pullot kahden desin minipulloihin (yhteensä 150 kcal), pudottaa vuodessa painoaan 6–7 kiloa.

Suomessa oluen laimentaminen ei ole saanut tuulta purjeisiin. Olisiko pienempi pullo oikea ratkaisu alkoholihaittojen vähentämiseen? Panimoteollisuutemme ei ole ymmärtänyt markkinarakoa, vaikka tätä on sille ehdotettu.

Hannu Vierola

lääkäri, Iisalmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat