Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion tukemaa Ara-järjestelmää ei pidä ajaa alas

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pekka Pinomaa esitti mielipidesivulla (HS 28.12.), että Ara-järjestelmä pitäisi ajaa alas. Samalla valtion tukemien vuokra-asuntojen vuokrat tulisi nostaa markkinahintaisiksi. Perusteluinaan Pinomaa esitti muun muassa, että tämä tulisi veronmaksajille edulliseksi.

Olen täysin eri mieltä. Valtion tukemaa Ara-järjestelmää ei pidä missään nimessä ajaa alas. Ara-järjestelmä nimenomaan tuottaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, joissa pieni- ja keskituloisilla olisi mahdollisuus asua.

Ara-vuokra-asuntojen vuokrat määräytyvät niin sanotulla omakustannusperiaatteella, eikä niitä omistavien vuokrataloyhtiöiden tavoitteena ole tehdä voittoa.

Vuokrat ovat markkinaehtoisia vuokria edullisempia, koska tuotantotuet – korkotuki ja avustukset – painavat vuokrat markkinavuokria alhaisemmiksi. Jos asuntomarkkinoilla kysyntä ja tarjonta vastaavat toisiaan, Ara- ja markkinavuokratason erokin on varsin pieni.

Pinomaan ehdotus, että valtion tukemien vuokra-asuntojen vuokrat tulisi nostaa markkinahintaisiksi, olisi yhteiskunnalle erittäin kallis ratkaisu. Se nostaisi kymmenientuhansien asukkaiden vuokria. Tällöin yhteiskunnan asumistukimenotkin räjähtäisivät. Myös se tulisi kalliiksi veronmaksajille.

Ara-järjestelmässä on paljon kehitettävää. Nykyinen 40 vuoden korkotukijärjestelmä kaipaa uudistamista, jotta järjestelmä toimisi myös 2010-luvulla.

Valtion onkin syytä käynnistää uudistustyö pikimmiten.

Jouni Parkkonen

toiminnanjohtaja

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat