Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi tohtoreita haluttiin valmistuvan niin paljon?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Göte Nyman kirjoitti (HS Mielipide 2.1.) erinomaisesti tohtoreiden räjähdysmäisesti kasvavasta työttömyydestä sekä siitä, ettei tämä asia tunnu kiinnostavan ketään.

Miksi asian tulisi kiinnostaa? Eivätkö työttömät tohtorit ole itse vastuussa uravalinnoistaan ja halustaan ”ylikouluttautua”?

Eivät. Nykytila on suora seuraus vuosituhannen alun julkisesta päätöksenteosta, jolla tuotettiin nopeasti tohtorintutkinnon inflaatio. Taustalla oli opetusministeriön aggressiivinen halu nostaa uusien tohtorintutkintojen vuosittainen määrä yli 1 600:n.

Määrä oli surrealistinen jo tuolloin ja on sitä edelleen. Yliopistot kuitenkin tottelivat, ja pian tavoitteet ylitettiin.

Tavoitteen täyttymistä auttoi yliopistojen rahanjaon muutos, joka sitoi rahoituksen niiden tuottamien tutkintojen määrään. Tohtoritehtailusta tuli kultakaivos.

Miksi tohtoreita haluttiin niin paljon? Opetusministeriön linjanvedoissa on vain yksi kantava teema: nostaa yritysten tuotekehittelijöiden väittelymäärät kansainvälisten kilpailumaiden tasolle.

Tutkijakunta on kritisoinut muutoksia järjestelmällisesti – vailla vaikutuksia. Nykytilan tunnemme: tohtoreiden massatyöttömyys on todellisuutta samoin kuin ”epätyypilliset” työsuhteet.

Poliittinen johtomme havainnollistaa, kuinka tohtorit yritysmaailmassa näyttäytyvät surkeina luusereina.

Minkäänlaisia tohtoripolkuja ei ole luotu julkiselle sektorille. Myös useissa opetusministeriön ja Helsingin yliopiston johtopaikoissa toimivat yhä maisterit.

Yliopistomaailmaa vaivaa niin suuri sisäinen kriisi, että on vaikea nähdä sen selviytyvän. Tutkijakunnassa puhutaan, että yliopisto pitäisi luoda kokonaan uudelleen.

Yksittäinen tutkija on nykytilanteessa voimaton. Sinnitelläkö uralla, jota leimaa päättymätön epävarmuus – erityisesti tänä raivokkaiden yliopistoleikkausten aikana, jolloin myös työttömyysetuuksien saamisesta on tehty yhä vaikeampaa?

Kuinka monennen epäonnistuneen rahoitushakemuksen kohdalla pitäisi heittää pyyhe kehään ja kouluttautua kokonaan toiselle alalle?

Tilanne turhauttaa ja vihastuttaa. Kenenkään ei pitäisi joutua taistelemaan toimeentulostaan ja ammatillisesta identiteetistään näin raskaasti vuodesta toiseen.

Tohtorikoulutusta koskevan päätöksenteon vahingollisuus on ollut nähtävissä yli vuosikymmenen ajan. Kuluneen vuoden tutkimusmaailmaan kohdistunut poliittinen ajojahti on käsittämätön lisä tähän soppaan. Ellei tilanteeseen tartuta nyt, lopputuloksena on yksi itsenäisen kansakuntamme pahimmin epäonnistuneista ihmiskokeista.

Kukaan ei pysty ennakoimaan, kuinka kalliiksi tämä koe muodostuu – millä tahansa mittarilla arvioituna.

Aivan varmaa on, ettei Suomella ole siihen varaa.

Miia Halme-Tuomisaari

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat