Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleiskaavasuunnittelussa on katsottava hyvin kauas

Jokainen päättäjäpolvi tuo omat painotuksensa kaupungin kehittämiseen, kirjoittaa Mikko Aho.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa (3.1.) oli kaksi mielipidekirjoitusta Helsingin valmisteilla olevasta yleiskaavasta. Seppo Laaksonen pohti yleiskaavapäätösten demokraattisuutta ja sitä, ottavatko nykyiset päättäjät kantaa tulevien sukupolvien puolesta.

Hyvään kaupunkisuunnitteluun kuuluu pitkäjänteisyys. Isojen kaupunkirakenteellisten ratkaisujen tulee toimia vuosikymmeniä, joten asioita on tarkasteltava usean vaalikauden ylitse.

Helsingissä yleiskaavoja on tehty noin kymmenen vuoden välein, ja niissä on aina pohdittu tulevaisuutta kymmenien vuosien päähän. Uuden yleiskaavan valmistelussa on aivan samoin. Jokainen päättäjäpolvi ja jokainen kaupunginvaltuusto tuovat tietysti omat painotuksensa kaupungin kehittämiseen, mutta yleiskaavasuunnittelussa katseen on oltava kaukana tulevaisuudessa.

Helsingin kaupunkirakenteessa on käynnissä iso muutos. Uusia kaupunginosia rakennetaan vauhdilla Kalasatamaan, Jätkäsaareen ja Kruunuvuorenrantaan. Tämän on tehnyt mahdolliseksi sataman rakentaminen Vuosaareen. Näin linjattiin yli 20 vuotta sitten yleiskaavassa 1992. Tämä on hyvä esimerkki kaupunkisuunnittelun aikajänteestä.

Jarkko Lahtinen puolestaan kysyi, onko kaupunkibulevardien suunnittelussa tutustuttu kansainvälisiin esimerkkeihin.

Olemme tutustuneet moniin kansainvälisiin bulevardiratkaisuihin ja seuraamme kehitystä tarkasti. Kaupunkisuunnittelussa on tärkeä ymmärtää, miten kaupungit kehittyvät. Aivan erityisesti on hahmotettava suunnitteluratkaisujen paikalliset vaikutukset. Helsingissä kaupunkibulevardien suunnittelussa lähtökohtana on Helsingin ja seudun analysoitu tarve. Valmiita ratkaisuja ei voida kopioida muualta.

Lahtisen mainitsemassa Floridassa katujen luonne on erilainen kuin Helsinkiin kaavailuilla bulevardeilla. Helsingissä kaupunkibulevardit ovat kaupunkimaisia pääkatuja, joiden ajonopeudet ovat 40–50 kilometriä tunnissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Mannerheimintie, Mäkelänkatu ja Mechelininkatu.

Kaupunkibulevardeilla halutaan tiivistää kaupunkirakennetta niin, että bulevardien varsille syntyy viihtyisiä asuinympäristöjä sekä vehreää, monipuolista ja turvallista kaupunkia. Suunnittelussa otetaan huomioon myös autoliikenteen tarpeet varaamalla jatkossakin tilaa moottoriajoneuvoille.

On hyvä, että asioista puhutaan ja otetaan esille myös muutoksissa huolestuttavina pidettäviä näkökulmia. Isoja muutoksia valmisteltaessa on tärkeää käydä avointa keskustelua ja varmistua valmistelun läpinäkyvyydestä. Vain sitä kautta muutos on hallittavissa ja myös huoliin voidaan löytää parhaat vastaukset.

Mikko Aho

virastopäällikkö, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat