Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa gastronomia ei kuulu yleissivistykseen, vaan sitä pidetään snobbailuna

Iso ongelma on myös valtion alkoholipolitiikka, joka on kaksinaismoraalin huippu, kirjoittaa Sikke Sumari.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Hanna-Kaisa Hämäläinen
9-luokkalaisten kotitaloustunti meneillään, pannulla valmistuu tomaattista broileria.
9-luokkalaisten kotitaloustunti meneillään, pannulla valmistuu tomaattista broileria. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Miksi suomalainen ruoka ei kiinnosta huippuravintoloiden metsästäjiä ja alan kansainvälistä mediaa, kysyi kokki Henri Alén mielipidesivuilla (HS 20.12.).

Iso ongelma on mielestäni se, ettei meitä opeteta lapsesta lähtien ymmärtämään ja arvostamaan gastronomiaa tärkeänä osana kulttuuria. Tätä ei tapahdu kodeissa eikä varsinkaan koulussa. Gastronomia ei meillä kuulu yleissivistykseen, vaan sitä pidetään snobbailuna.

Iso ongelma on myös valtion alkoholipolitiikka, joka on kaksinaismoraalin huippu.

Suomen valtio ei myöskään tue huippukokkien kokkausolympialaisia (Bocuse d’Or) – josta ponnahdetaan maailmanmaineeseen – killingilläkään. Asiaa ei ilmeisesti nähdä tärkeänä. Naapurimaissa asia on toisin. Kokkausolympialaisten voitto on tullut niin Ruotsiin, Norjaan kuin Tanskaankin. Tällainen innostaa nuoria kokkeja kurkottamaan korkealle.

Meillä ei vielä ole ravintolaa, jossa kehiteltäisiin mitään niin omaperäistä ja perinteistä ruoanvalmistusta mullistavaa ja maailman kulinaristeja ja mediaa kiinnostavaa kuin mitä esimerkiksi Ferran Adria teki elBullissa Espanjassa, René Redzepi Nomassa Tanskassa tai Heston Blumenthal Fat Duckissa Britanniassa.

Kaikki, mitä me ravintoloissamme teemme – vaikka se on hyvääkin – on jo tehty jossain muualla. Siinä suhteessa olemme perässähiihtäjiä, vaikka ihan kannoilla olemmekin. Mutta kultaa ei jaeta kuin voittajille.

On upeaa, että meillä on pieniä tuottajia, jotka asialleen omistautuneina panostavat raaka-aineiden laatuun, ja että meillä on ravintoloita, jotka valmistavat niistä tuotteita kunnioituksella.

Suomalaisen villiruoan osaajat ovat taidoissaan ja luovuudessaan maailman huippuja. Kyllä meillä laadukasta ruokaa osataan tehdä. Mutta täysin uudet ja mullistavat, kansainvälistä ruokamaailmaa kiinnostavat innovaatiot ovat syntyneet toisaalla.

Suomen koulumaailmassa alkaa tapahtua. Suomesta tehdään nyt maailman koulujen uudistajaa Hundred-hankkeen avulla. Peruskoulu uudistetaan vuoteen 2020 mennessä. Toivoisin, että opetukseen lisättäisiin tärkeänä osana myös gastronomian syvällinen ymmärtäminen. Hyvää ruokaa oppii arvostamaan, valmistamaan ja siitä nauttimaan, kun ruokaan pääsee perehtymään jo lapsesta lähtien omin aistein: maistamalla, haistamalla ja tekemällä.

Uudesti syntyneessä koulussa olisi varmasti myös niitä, jotka singauttaisivat Suomen maailmankartalle myös innovatiivisena ruokamaana.

Sikke Sumari, ravintoloitsija ja keittokirjailija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat