Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhtaan ruoan takaamiseksi on tehtävä uutterasti töitä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kirjoitti (28.12.) ihmisten ja eläinten terveyttä uhkaavan mikrobilääkeresistenssin leviämisestä. Jotta meillä kotimaassa on tarjolla puhtaita ja turvallisia elintarvikkeita, resistenttien bakteerien esiintymiseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota myös Suomessa.

Resistenssin kehittymistä on vaikea ennustaa, mutta nykytiedon valossa on selvää, että maltillinen mikrobilääkkeiden käyttö on paras keino hidastaa resistenssin kehittymistä.

Maltillinen tuotantoeläinten mikrobilääkintä toteutuu Suomessa, sillä Suomi kuuluu EU-maiden vertailussa tuotantoeläinten lääkinnän vähyydessä kärkimaihin. Suomalaisen tuotantoeläinlääkinnän erityispiirteitä ovat yksilölääkitysten suosiminen massalääkitysten sijaan sekä kapeakirjoisten lääkkeiden käyttö laajakirjoisten sijaan.

Suomalainen eläinten lääkitsemislainsäädäntö poikkeaa useista Euroopan maista myös siinä, että eläinlääkärit eivät voi periä voittoa määräämistään lääkkeistä. Joissakin maissa jopa puolet eläinlääkärin tuloista koostuu lääkemyynnistä.

Muualla maailmassa eläinten mikrobilääkekäyttöä lisää myös mikrobilääkkeiden käyttö kasvunedistäjänä. Tämä eläintuotannon tehostamismenetelmä kiellettiin Suomessa ja Ruotsissa jo vuonna 1998 ja muualla EU:ssa vuonna 2006. Kyseinen kasvunedistäjälääkkeiden käyttö on edelleen käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Eläimillä esiintyvien bakteerien resistenssi eri lääkeaineille on säilynyt maassamme pääosin hyvänä. Maltillisen mikrobilääkkeiden käytön lisäksi tilanteeseen vaikuttavat myös muut tekijät.

Suomalainen eläinten parissa tehtävä terveydenhuoltotyö on edesauttanut eläintautitilanteen säilymistä hyvänä. Koko ketjun kattava suomalainen työ elintarvikehygienian saralla on johtanut siihen, että kotoperäisen salmonellan esiintyvyys on maassamme poikkeuksellisen alhaista. Siten maailmalla ongelmaksi äityneet moniresistentit salmonellat eivät ole myöskään riesanamme.

Huolestuttavia merkkejä mikrobilääkkeille resistenttien bakteerien lisääntymisestä eläimillä on kuitenkin näkyvissä myös Suomessa. ESBL- ja MRSA-bakteerien lisääntyminen tuotantoeläimillä vaatii aktiivista torjuntatyötä.

Yhteinen suomalainen tavoitteemme olkoon, että saamme nauttia puhtaista ja turvallisista elintarvikkeista myös tulevaisuudessa ja että lääkkeiden teho säilyy myös eläimillä.

Tutkimustietoa tarvitaan resistenssin syntymekanismeista ja leviämisreiteistä ihmisten ja eläinten välillä. Yhteistyötä lääkäreiden ja eläinlääkärien koulutuksessa on syytä tiivistää.

Tutkimuksen ja opetuksen lisäksi voidaan vaikuttaa myös yhteiskunnan muilla alueilla. Yleistä tietoisuutta turhien mikrobilääkekuurien haitallisuudesta tulee lisätä niin lemmikinomistajien kuin eläintuottajienkin parissa.

Pohjoismaista yhteistyötä maltillisessa mikrobilääkkeiden käytössä tulee ylläpitää. Tätä korostaa Pohjoismaiden ministerineuvoston äskettäinen julkilausuma, jossa vedotaan Pohjoismaiseen yhteistyöhön maltillisen mikrobilääkekäytön toteutumiseksi.

Annamari Heikinheimo

elintarvikehygienian yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat