Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulkkina en havainnut Kekkosen muistikatkoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on keskusteltu presidentti Urho Kekkosen terveydestä. Veli-Pekka Leppänen kirjoitti (HS 2.1.), että Yhdysvaltain varapresidentin Walter Mondalen tapaaminen vuonna 1979 meni ”penkin alle Kekkosen kadottua henkisesti paikalta”.

Olin aiemmin toiminut muutamia kertoa tasavallan presidentin tulkkina Tamminiemessä. Sain saman tehtävän huhtikuussa 1979 Yhdysvaltain varapresidentin Walter F. Mondalen viralliseen vierailuun liittyvissä, Linnassa käydyissä keskusteluissa. Suomalaisen osapuolen puheenjohtaja oli tasavallan presidentti, hänen vasemmalla puolellaan Washingtonin suurlähettiläs Jaakko Iloniemi ja oikealla allekirjoittanut. Kuuluvuus oli hyvä. Kun jo tuolloin, ja edelleenkin, sporadisesti nostetaan keskusteluun TP:n silloinen terveydentila ja sen vaikutus keskustelun kulkuun, olen katsonut aiheelliseksi kirjata itse paikalla olleen havainnot.

Itse tulkkaus- ja käännöstehtävä oli helppo: valtaosa siitä oli tavanomaista kansainvälistä ammattisanastoa ammattilaisten taitavasti käyttämänä. Siitä antaa epäsuoran todistuksen Umpeutuva latu -kirjan kirjoittaja kohdettaan ymmärtäen: ”– – ja kun paikalla ollut virkamiestulkki vielä kokemattomuuttaan käänsi kaiken”!

Eittämättä TP piti pari ”taidepaussia”, oikeaa sanaa etsiskellen, mutta pitkän kokemuksen rutinoimana ja liudentamana. Tilanteen leimaaminen jollakin bulevardilehden termillä olisi niin sanotusti tarkoitushakuista. En voi siis olla samaa mieltä, että TP olisi ollut poissa todellisuudesta eli kärsinyt varapresidentti Mondalen tapaamisen aikana muistikatkon.

Tulkin kannalta huomattavin muutos oli arkaistinen sananvalinta: ilmaisut ja rakenteet olivat jäykkiä, ”yleviä” – sunnuntaisuomea.

Vaatenaulakolla Iloniemellä oli hyvänsuopa kommentti tyyliin, että olisi ehkä voinut tiivistää, editoida ja karsia, johon minulla oli vain ”lame duck” -kommentti: kääntäjä kääntää.

Olen hiljattain keskustellut asiasta Jaakko Iloniemen kanssa, ja hän jakoi muistikuvani.

Pertti A. O. Kärkkäinen

suurlähettiläs, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat