Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työeläkevakuuttaminen perustuu tilan toimintaan ja tilan työtuloon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perttu Räsänen, Markus Tiainen ja Kukka-Maaria Raatikainen ehdottivat (HS Mielipide 3.1.), että Melan tulisi tarkistaa pakollista MYEL-vakuutusta niin, että yrittäjän puolisolle riittäisi vapaaehtoinen MYEL-vakuutus, ellei hän työskentele maataloudessa.

MYEL-vakuuttaminen on maatalousyrittäjän lakisääteistä työeläkevakuuttamista. Maatalousyrittäjien työeläkevakuuttaminen perustuu tilan toimintaan ja siitä laskettavaan tilan työtuloon. Työtulo jaetaan tilalla työskentelevien työpanosten suhteessa ja tästä saadaan työskentelevien henkilöiden henkilökohtainen työtulo.

Laissa on määritelty vakuutettavien henkilöiden piiri eli yrittäjät ja muut mahdolliset perheenjäsenet. Laissa on erikseen määritelty pakollisen MYEL-vakuuttamisen rajat, esimerkiksi tilan koko, työskentelyn kesto ja työtulo.

Jos henkilön työpanos ylittää pakollisen MYEL-vakuuttamisen alarajan, hänet vakuutetaan pakollisella MYEL-vakuutuksella. Aina kun tilanne muuttuu olennaisesti tilalla ja esimerkiksi työmäärä vähenee, voi vakuuttamiseen hakea muutosta.

Jos työskentely vähenee pakollisen MYEL-rajan alle, voidaan vakuuttaminen muuttaa vapaaehtoiseksi MYEL-vakuutukseksi. Silloinkin on hyvä muistaa huolehtia myös maatalousyrittäjätyön tapaturmaturvasta. Mahdollista on myös, että toinen puolisoista jää kokonaan pois MYEL-vakuutuksesta. Jos maatalousyrittäjän puoliso ei lainkaan työskentele tilalla, ei häntä MYEL-vakuuteta.

Työvoimaviranomaiset antavat päätökset henkilön oikeudesta työttömyysturvaan. Työttömyysturvapäätöksiin liittyvistä lakiperusteista ja niiden soveltamisohjeista vastaa työ- ja elinkeinoministeriö.

Henkilöllä voi olla oikeus työttömyyskorvaukseen, mikäli maataloustyö ei ole esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. Työttömyyskorvausta voi saada tietyissä tilanteissa, vaikka henkilöllä olisi pakollinen MYEL-vakuutus. Mikäli maatalousyrittäjä jää työttömäksi muusta työstä kuin maataloustyöstä, hänellä on mahdollisuus saada työttömyysturvaa, jos maataloustyön ei katsota estävän kokoaikatyön vastaanottamista. Myös soviteltu työttömyyspäiväraha saattaa olla mahdollista.

Mikäli MYEL-vakuuttamispäätös tuntuu perustuvan vanhentuneisiin tai vääriin tietoihin, tulee ottaa yhteyttä Melaan vakuutuksen muuttamiseksi. Näin saadaan maatalousyrittäjän lakisääteinen työeläkevakuutus hoidettua ajan tasalle.

Työttömyysturvaa koskeviin päätöksiin voi hakea muutosta työvoimaviranomaisilta, mikäli päätös näyttää perustuvan vääriin tietoihin.

Päivi Wallin

yksikönpäällikkö, Mela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat