Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulenkin hiilivelka on kiistämätön

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen kirjoitti (HS Mielipide 23.12.) minun väittäneen (HS Mielipide 14.12.), että tuulivoima ei vähentäisi energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä.

Näin en tietenkään kirjoittanut. Puutuin ainoastaan energiantuotannon hiilivelkaan, jolla tarkoitetaan sitä, että käyttöönottovaiheessa useimmat energiamuodot väliaikaisesti lisäävät ilmakehän hiilidioksidia. Ilmiö sinällään on kiistaton, mutta onko se merkityksellinen? Kriitikoiden mukaan on, jos otetaan nopeasti käyttöön suuria määriä täysin uusia energiamuotoja.

Metsäenergiaan väite ei päde. Metsäenergiaa on Suomessa käytetty jo pitkään eikä suunniteltukaan lisäkäyttö ole kokonaiskäytöstä kuin joitakin prosentteja. Sen sijaan tuuli- ja suora aurinkoenergia on käytännössä polkaistu esiin tyhjästä. Yksikään tuulimylly tai aurinkopaneeli ei tuota mitään ennen kuin ne on rakennettu ja asennettu täysin valmiiksi. Se tarkoittaa, että ennen käyttöönottoa ne ovat vain lisänneet ilmakehän hiilidioksidimäärää.

Hannes Mäntyranta

viestinnän suunnittelija

Suomen Metsäyhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat