Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansan tahtoa ei voi siirtää eikä edustaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle. Näin sanoo perustuslain toinen pykälä. Ja edelleen, että kansalaisten valitsema eduskunta toteuttaa päätöksillään, mitä kansalaiset tahtovat. Ikään kuin eduskunta olisi tahdonsiirtokone, joka siirtää kansalaisten tahdon lakien ja päätöksien muodossa kansalaisten noudettavaksi. Onko näin? Ei ole.

Kansan tahtoa (la volonté générale) ei voida siirtää eikä edustaa. Tämän havaitsi jo suuri yhteiskuntafilosofi Jean-Jacques Rousseau (1712–1778). Tämän havainnon todisti tieteellisesti oikeaksi Heidelbergin yliopiston rehtori, professori Dolf Sternberger (1907–1988). Tieteen maailmasta ei kuulunut vastaväitteitä, joten Suomen päätöksentekojärjestelmän kantava pykälä ei vastaa todellista tilaa, vaan on dogmi, eli ”todistamatta päteväksi katsottu opinkappale”.

Ei ole ihme, että Suomen poliittinen päätöksenteko menee herkästi umpisolmuun, kun kansalaisten tahtoa ei voida toteuttaa.

Referendum-menetelmä tarjoaisi mahdollisuuden päästä irti toisaalta poliittisten puolueiden vallantavoittelun aiheuttamista kriiseistä ja toisaalta poliittisten päätöksentekijän ja ammattiyhdistysten aiheuttamista yhteiskuntaa halvaannuttavista vaikeuksista päästä sovintoon työn ehdoista.

Referendum on Sveitsissä keskeinen kansalaisoikeus. Se tarkoittaa, että kaikki täysivaltaiset kansalaiset ovat oikeutettuja äänestämällä hyväksymään tai hylkäämään kansanedustuslaitoksen säätämät lait ja yleissitovat päätökset sekä kansalaisten tekemät aloitteet perustuslakimuutoksiin. Tarkoituksena on, että jokainen kansalainen tulee osalliseksi vallankäytöstä, jolloin hän kokee itsensä vastuulliseksi päätöksistä.

Kyse ei ole kansanäänestyksestä, jossa poliittinen päätöksentekijä kysyy kansalaisilta neuvoja sitomatta itseään mihinkään ja kansalaiset vastaavat ottamatta vastuuta mistään, vaan referendumilla kansalaiset päättävät ja ottavat vastuun päätösten seurauksista.

Suomessa kansalaisilla on yleinen ja yhtäläinen vaalilaki, joka oikeuttaa kansalaiset osallistumaan eduskuntavaaleihin äänestämällä kansanedustajaehdokkaita. Tällöin äänestäminen on pelkkä menetelmä. Lakisääteistä yleistä ja yhtäläistä äänioikeuslakia ei ole.

Referendum-oikeuden säätäminen Suomen perustuslakiin siirtäisi poliittisen vallan painopisteen kansalaisille. Suomen nykyinen mielikuvademokratia muuttuisi reaalidemokratiaksi.

Torsten Almquist

valtiotieteen maisteri, tutkija, vapaa toimittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat