Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisia opiskelijoita on rohkaistava jäämään Suomeen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olemme opiskelun vuoksi Suomeen muuttaneita. Rakastamme tätä maata ja haluamme kertoa kokemuksistamme. Vaatii rohkeutta jättää oma kotimaa, olkoon se sitten Kiina tai Syyria. Tavoitteenamme ei ollut tulla vain opiskelemaan vaan aloittamaan uusi elämä. Emme tulleet epäonnistumaan vaan rakentamaan uraa.

Saavuimme Suomeen neljä vuotta sitten. Siitä saakka olemme nauttineet suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan myönteisistä puolista, kuten terveydenhuollosta ja ilmaisesta koulutuksesta. Olemme kohdanneet luotettavia ja vieraanvaraisia ihmisiä. Kaikki tämä on mahdollistanut sen, että olemme voineet keskittyä opintoihimme. Mutta mitä valmistumisen jälkeen? Näyttää siltä, että ketään ei liikuta se, jäämmekö tänne vai lähdemmekö pois.

Suomi voisi tehdä paljon sen eteen, että se integroisi meidät maahan tulleet opiskelijat yhteiskuntaan. Meillä on kolme ehdotusta tilanteen parantamiseksi.

Ensiksi antakaa maisterintutkinnon suorittaneille heti pysyvä oleskelulupa. He hyödyttävät suomalaista yhteiskuntaa. Se, että meitä ei rohkaista jäämään, on outoa. Työn saanti ei ole helppoa, ja viisumikäytäntö on hankala. Jos hyväksytte pakolaiset, miksi ette Suomessa tutkintonsa suorittaneita?

Olemme saaneet ilmaisen koulutuksen, tohtoriopiskelijat usein jopa rahoitusta. Tunnemme sekä oman että suomalaisen kulttuurin. Saamallamme osaamisella voimme vapaasti muuttaa minne haluamme. Jos jäisimme, eniten hyötyisi Suomi eikä jokin kolmas valtio.

Kuulemme usein suomalaisilta, etteivät ulkomaalaiset kuitenkaan jäisi maahan. Tämä ei ole totta. Useimmat tuntemamme ulkomaalaiset tohtoriopiskelijat ovat ilmaisseet halunsa jäädä Suomeen mutta usein muuttavat muualle, koska lähteminen on tehty paljon helpommaksi kuin jääminen.

Toiseksi suomalaisen yhteiskunnan pitää muuttua avoimemmaksi. Tunnemme itsemme eristetyiksi työpaikoillamme. Haluamme kommunikoida paikallisten ihmisten kanssa ja oppia, miten yhteiskunta toimii. Koemme kuitenkin, että näkymätön muuri erottaa meidät yhteiskunnasta.

Kolmanneksi suomalaisen yhteiskunnan pitäisi olla paremmin valmistautunut ulkomaalaisten integroimiseen. Kielen osaaminen on avain. Asettakaa maahanmuuttajille suuret vaatimukset: sosiaalitukia vasta sitten, kun tietty kielitaidon taso on saavutettu. Ilman kielitaitoa muulta tulleen on vaikea integroitua ja suomalaisten vaikea hyväksyä meitä. Tämä vain lisää eristäytymistä, ja motivaatio pysyy heikkona. Suomessa on monia hyviä puolia. Ihmiset ovat hyväntahtoisia ja rehellisiä. Maa on turvallinen. Myös meidän ulkomaalaisten opiskelijoiden intresseissä on, että Suomi menestyy.

Suomella on kuitenkin vielä paljon työtä saada ulkomaalaiset integroitumaan yhteiskuntaan. Monissa muissa maissa vasta toisen tai kolmannen sukupolven maahanmuuttajat integroituvat yhteiskuntaan. Tätä virhettä ei saisi toistaa Suomessa. Helpottakaa tietä integraatioon älkääkä odottako seuraavia sukupolvia. Me, Kiinasta kotoisin oleva tohtoriopiskelija ja Syyriasta kotoisin oleva maisteriopiskelija, tiedämme, että meillä on annettavaa tälle yhteiskunnalle. Haluamme toimia yhdessä teidän kanssanne ja aloittaa nyt heti.

Shuo Wang

tohtoriopiskelija, Itä-Suomen yliopisto

Osama Alaloulou

maisteriopiskelija, Åbo Akademi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat