Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen kaksi uutta kansallispuistoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitusohjelman mukaan Suomeen perustetaan uusi kansallispuisto vuonna 2017. Puiston perustamisella on tarkoitus juhlistaa maamme satavuotista itsenäisyyttä. Kaavailuissa vahvimmin ovat olleet esillä Uudellamaalla sijaitseva Porkkala ja Suomussalmella sijaitseva Hossa. Mikään ei kuitenkaan pakota valitsemaan näiden kahden vaihtoehdon väliltä.

Kahden uuden kansallispuiston puolesta on hyviä perusteluja. Sekä Porkkala että Hossa ovat luontoarvoiltaan ja kulttuurihistorialtaan kansallispuiston arvoisia. Molemmilla alueilla kansallispuistoaloitteet ovat myötätuulessa, ja molemmat täydentäisivät merkittävästi kansallispuistoverkostoamme.

Porkkalassa kyse olisi tavallaan kansallispuiston palauttamisesta, sillä Stora Träskön alueella sijainnut maamme ensimmäisiin kuulunut kansallispuisto lakkautettiin vuonna 1956 Porkkalan vuokra-alueen palautuksen jälkeen.

Tammikuun 26. päivä Porkkalan palautuksesta tulee kuluneeksi 60 vuotta. Aika olisi siis otollinen päätökselle, joka palauttaisi Porkkalaan kansallispuiston, jossa olisivat edustettuina kaikki vyöhykkeet mantereen aarnimetsistä ja lintukosteikoista uloimpaan saaristoon ja ulkomeren matalikoille.

Valtio omistaa sekä Porkkalassa että Hossassa kansallispuistoihin ehdotetut maa-alueet. Erillistä rahoitusta maanhankintaan ei siis tarvita. Hossa on nykyisin valtion retkeilyalue, jossa on jo valmiina Metsähallituksen ylläpitämä luontokeskus ja kattava verkosto retkeilyreittejä autiotupineen, laavuineen ja muine palveluineen. Näin ollen Hossan kansallispuiston perustamiskustannukset olisivat hyvin vähäiset, ja kaksi kansallispuistoa voitaisiin perustaa lähes yhden hinnalla. Kansallispuistot piristäisivät molempien alueiden elinkeinoelämää.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) tehnee esityksen uudesta kansallispuistosta lähiaikoina. Tiilikaisella olisi nyt mahdollisuus lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja ehdottaa perustettavaksi ainutlaatuinen mereinen Porkkala ja erämainen Hossa. Suomen juhlavuosi kaipaa juhlavaa kansallispuistopäätöstä.

Liisa Rohweder

pääsihteeri, WWF Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat