Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiskaalinen devalvaatio ei ole ratkaisu

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vaikka Suomi on nykyään rahaliittoon kuuluva avoin markkinatalous, devalvaation haamuista se ei pääse eroon. Aikoinaan ulkoisilla devalvaatioilla parannettiin vientiteollisuuden kilpailukykyä yksityisen ostovoiman ja palvelusektorin kustannuksella. Devalvaatiot eivät kannustaneet yksityisten palvelujen kehittämiseen eivätkä elinkeinorakenteen monipuolistamiseen. Devalvaation tuoma hetkellinen apu viennin kustannuskilpailukyvylle ei myöskään kestänyt kauan. Ulkoisilla devalvaatioilla ostettiin aikaa, jotta yhteiskuntaa, elinkeinoelämää ja työmarkkinoita ei olisi tarvinnut uudistaa.

Nyt monet poliitikot, ekonomistit ja muut keskustelijat haikailevat fiskaalisen devalvaation perään. Perimmäinen tavoitekin on sama kuin ennen: jarrutetaan yhteiskunnan rakenteiden ja työmarkkinoiden sopeutumista, kunhan ei tarvitse ryhtyä vaivalloiseen uudistustyöhön.

Fiskaalisen devalvaation puolestapuhujat jättävät kertomatta kolme aivan olennaista asiaa: miten työeläkemaksujen alentaminen rahoitetaan, miten fiskaalisella devalvaatiolla kannustetaan elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja miten sillä uudistetaan työmarkkinoita? Kaikki olennaisia kysymyksiä, jos Suomen taloutta halutaan uudistaa.

Fiskaalisessa devalvaatiossa työeläkemaksujen alentaminen tasapainotettaisiin arvonlisäveroa nostamalla eli jo muutenkin heikkoa kotimaista kysyntää leikkaamalla. Todennäköisesti työeläkemaksuihin täytyy tehdä myös lisäkorotukset lähivuosina. Toinen vaihtoehto on eläkkeiden leikkaaminen. Näin siksi, koska työeläkejärjestelmää ei rahoiteta muilla veroilla. Joka tapauksessa kansalaisille seuraisi tuplarangaistus. Ei ihme, etteivät fiskaalista devalvaatiota suosittelevat asiantuntijat halua avata asiaa kunnolla.

Fiskaalisella devalvaatiolla ei uudisteta elinkeinoelämän, yhteiskunnan tai työmarkkinoiden rakenteita ja toimintaa, vaan sillä lykätään välttämättömien uudistusten tekemistä. Tämä lienee tavoitekin. Kovin suurta tarkkanäköisyyttä ei nimittäin tarvita huomaamaan, ettei 1970- ja 1980-lukujen työmarkkinakorporatismi uudistanut yhteiskuntaa ja parantanut sen kilpailukykyä.

Juhani Pekkala

toimitusjohtaja, Kaupan liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat