Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslakivaliokunta on poliittinen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustajat Annika Lapintie (vas) ja Tapani Tölli (kesk) ottivat voimakkaasti kantaa perustuslakivaliokunnan epäpoliittisuuden puolesta (HS Vieraskynä 9.1.).

Kirjoitus kuitenkin herätti enemmän kysymyksiä kuin mihin se vastasi.

Ilmeisin kysymys on tietenkin se, mihin tarvitaan poliitikoista koostuvaa valiokuntaa, jos valiokunta ei harjoita politiikkaa. Edustajien mukaan perustuslaki ”heijastaa yhteiskunnan perimmäisiä arvoja”. Edustajat kuitenkin totesivat, että tulkintalinjat voivat ajan mittaan muuttua muun muassa ”EU:n tuomioistuimen ratkaisuista”.

Looginen johtopäätös tästä on, että perustuslain toinen pykälä, jonka mukaan ”valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle”, ei ole yhteiskunnan perimmäisiä arvoja.

Tuon kiusallisen pykälän ohittaminen, jotta valtiovaltaa voitiin luovuttaa Euroopan parlamentille, komissiolle ja tuomioistuimelle, vaati nimenomaan perustuslakivaliokunnalta poliittisen päätöksen, jonka avulla eduskunta ei äänestänyt EU-jäsenyydestä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Tämän päätöksen poliittisuus tuli todistetuksi perustuslakiuudistuksessa, jossa maamme EU-jäsenyys kirjattiin perustuslakiin. Eli EU:hun liittyminen ei ollut perustuslakikysymys, mutta siitä eroaminen on.

Tämän poliittisempaa ratkaisua Suomen historiasta tuskin löytyy.

Eero Iloniemi

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat