Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettikuri uhkaa museoiden toimintaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kulttuuriin viime aikoina kohdistuneet budjettileikkaukset ovat vaikuttaneet monien maamme museoiden toimintaan. Museoita on suljettu (esimerkiksi Urajärven kartanomuseo), tai niiden aukioloaikoja on supistettu. Tämä kehitys on ollut valitettavaa, sillä juuri taide on tärkeä osa kansalaisten sielunhoitoa vaikeina aikoina.

Yksi unohdetuista kohteista on Cygnaeuksen galleria Helsingissä. Maamme vanhin taidemuseo, joka avattiin jo vuonna 1882, on ollut suljettuna vuodesta 2012. Yhdessä Helsingin vanhimmista puurakennuksista sijaitsevassa museossa oli esillä maamme merkittävin taidekokoelma – taide- ja tiedepiireissä aikoinaan vaikuttaneen Fredrik Cygnaeuksen perintö. Tämä taide- ja rakennusperintö on määrärahaleikkausten takia jäänyt piiloon niin suomalaisilta ja ulkomaalaisilta matkailijoilta kuin taideopiskelijoilta ja -tutkijoiltakin.

Museoihin kohdistuneet leikkaukset heikentävät suomalaisten mahdollisuutta tutustua aikakausien merkittävimpiin taideteoksiin ja täten ammentaa itselleen hengen ravintoa.

Roomalainen poliitikko ja filosofi Cicero puhui kulttuurista hengen viljelynä. On tärkeää muistaa, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä vaan myös henkisestä ravinnosta.

Onneksi viime vuonna lanseerattu museokortti on lisännyt ihmisten kiinnostusta nimenomaan taidekulttuuriin. Täytyy vain toivoa, että nyt suljettuina olevat taidemuseot, kuten Urajärven kartanomuseo ja Cygnaeuksen galleria, avaavat joskus ovensa. On muistettava, että ihmiset tulevat taulujen ja veistosten lisäksi katsomaan itse miljöötä. Tämä ympäristöstä saatava kokemus voi jossain tapauksissa olla voimakkaampi elämys kuin taulujen katsominen.

Marko Helin

Nastola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat