Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne on kadonnut suomalaisten halu auttaa?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa oli (8.1.) pieni uutinen isosta hienosta asiasta. Sattumalta paikalle osunut ohikulkija pelasti heikkoihin jäihin uponneen kulkijan hyisestä vedestä. Pelastushenkilöstön arvion mukaan auttaja ilmeisesti pelasti samalla onnettomuuden uhrin hengen.

Pelastaja sattuu olemaan tuttavani. Hän ja hänen mukana ollut 15-vuotias tyttärensä toimivat niin kuin haluan uskoa useimpien suomalaisten yrittävän tehdä, kun läheinen on hädässä: Tytär ilmoitti hälyttävänsä apua ja jäävänsä rannalle, kun mies syöksyi kohti illan pimeydessä jäältä kuuluvia avunhuutoja. Nostan hattuani tälle vaatimattomalle suomalaismiehelle, joka ei itse ole kiitoksen kipeä.

Mutta tarinassa on myös surullinen puoli. Kun tyttö oli soittamassa hätäkeskukseen, hän yritti saada muilta ohikulkijoilta apua pystyäkseen riittävän tarkasti määrittämään tapahtumapaikan, polun varrella olevan talvisen uimarannan. Avunhuutojen kuuluessa jäältä päin hän kertoi hätätilanteesta ja pyysi apua. Ohikulkijat vastasivat vain ”en tiedä” ja jatkoivat matkaansa sen sijaan, että olisivat yrittäneet aktiivisesti auttaa kysyjää tai hätään joutunutta. Onneksi pelastuspalvelu löysi kuitenkin perille ajoissa, ja pahasti jäähtynyt uhri pääsi hoitoon.

Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Minne on kadonnut myötätunto ja hädänalaisen auttamishalu, lähimmäisenvastuusta puhumattakaan? Tämä tilanne päättyi hyvin, mutta entä seuraavan kerran, kun lähimmäinen on hädässä?

Matti Linnoila

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat