Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiyslaki mahdollistaisi äitiyden tunnustamisen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rakastan vaimoani ja halusimme kovasti lapsia. Itse en pystynyt saamaan vaimoani raskaaksi, joten turvauduimme hedelmöityshoitoihin. Olimme haltioissamme raskaustestin näyttäessä positiivista. Vauvan sydänäänten kuuleminen ensimmäistä kertaa neuvolassa oli siihenastisen elämäni onnellisin hetki.

Lopulta lapsemme syntyi hätäsektiolla minun jännittäessäni odotusaulassa. Leikkaussalista hoitajat toivat syliini lämpimän käärön, ja minut täytti valtava onnen ja helpotuksen tunne. Niin suurta rakkautta en ollut koskaan tuntenut. Ja sitten minun täytyi adoptoida lapseni – koska olen nainen.

Vuoden alussa voimaan tullut uusi isyyslaki takaa avoliitossa asuville eri sukupuolta oleville pariskunnille mahdollisuuden isyyden tunnustamiseen jo ennen lapsen syntymää. Lisäksi avioliitossa säilyy isyysolettama.

Me naisparit olemme tässä suhteessa eri asemassa, eikä tasa-arvoinen avioliittolaki korjaa tilannetta. Kun hankimme lapsen hedelmöityshoidoilla, on minun ei-synnyttävänä äitinä haettava lapseni juridista vanhemmuutta perheen sisäisellä adoptiolla.

Adoption käsittelyaikaan liittyy pelkoa ja huolta. Jos puolisoni esimerkiksi menehtyisi ennen adoption virallistamista, minulla ei olisi automaattisesti juridista oikeutta lapseeni. Lapseni voisi tällöin menettää molemmat vanhempansa. Jos itse menehtyisin, lapsellani ei olisi minuun perintöoikeutta. Erossa minulla puolestaan ei olisi tapaamisoikeutta eikä elatusvelvollisuutta.

Eduskunnassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on viime vuosina puhuttu paljon lasten oikeuksista. Kuitenkin kaksi hallitusta peräkkäin on jättänyt esittelemättä oikeusministeriössä jo valmistellun äitiyslain, joka mahdollistaisi äitiyden tunnustamisen.

Laki pyritään tuomaan eduskunnan käsittelyyn nyt kansalaisaloitteella. On surullista, että tarvitaan kansalaisten oma-aloitteisuutta siihen, että hallitus esittelisi valmiin lakiesityksen. Toivottavasti äitiyslaki saadaan eduskunnan käsiteltäväksi ja meitä naispareja ja lapsiamme koskeva epäkohta korjattua.

Heidi Riihiluoma

Seinäjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat