Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylioppilaskirjoitukset estävät lukion kehittämistä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) totesi Kuntalehdessä (8/2015), että lukio kaipaa kunnon uudistusta. Hän pitikin viime hallituskauden päivityksiä tuntijakoon ja opetussuunnitelman perusteisiin lähinnä kosmeettisina. Opetusministeri on aivan oikeassa. Toteammekin tyydytyksellä, että ministeriössä on suunnitelmia kokeiluun perustuvasta kehittämistyöstä.

Lukiokoulutuksen perusteelliselle kehittämiselle on kuitenkin selvä este, jota ei haluta tunnistaa eikä tunnustaa, nimittäin ylioppilastutkinto.

Tilannetta ei muuta ylioppilastutkinnon sähköistäminenkään suunnitellussa muodossa. Tutkintohan sai alkunsa Turun Akatemian ja sittemmin Keisarillisen Aleksanterin yliopiston pääsykuulusteluista vuonna 1853.

Ylioppilastutkinto ohjaa aivan liikaa lukiokoulutuksen pedagogiikkaa eikä mahdollista riittävällä tavalla oppimisen ja arvioinnin monimuotoisuutta. Heti ensimmäisistä kursseista alkaen opettajat toteavat, että tätä ja tätä tarvitaan ylioppilaskirjoituksissa. Opiskelijoiden kanssa käydään lävitse vanhoja kokeita, jotta valmiudet kirjoituksiin olisivat paremmat.

Lukiossa vahvistetaan liian vähän geneerisiä taitoja ja asioiden oppimista nykyisen tuntijaon ulkopuolella. Tutkinnon poistaminen vahvistaisi ennen kaikkea kielten suullisen taidon opiskelua. Kirjoitusten järjestäminen vie lukioilta valtavasti aikaa, energiaa ja taloudellisia resursseja.

Viime lukuvuonna Jyväskylän lukiokoulutuksessa kokeiden alustavan tarkastamisen kustannukset olivat noin 300 000 euroa. Tällä summalla saisi noin sata kurssia tai mahtavan lisäpanostuksen koulukohtaiseen kehittämistyöhön. Ylioppilastutkinto aiheuttaa myös liikaa stressiä niin opiskelijoille kuin opettajillekin.

Ylioppilastutkinnon poistaminen mahdollistaisi myös lukioajan lyhentämisen tai opiskelijat voisivat opiskeluaikanaan suorittaa entistä enemmän ammatillisen koulutuksen ja korkea-asteen opintoja ja näin vahvistaa valmiuksia jatko-opintoihin.

Tutkinnon voi korvata, kuten perusopetuksessa, oppiainekohtaisilla tasokokeilla, joiden avulla seurataan osaamistasoa. Korkea-asteen oppilaitokset valitsisivat opiskelijansa pääsykokeiden kautta. Toisena vaihtoehtona on, että korkea-asteelle pääsyä ei rajoiteta, vaan karsinta tapahtuu vasta siellä.

Tuntijaon on oltava huomattavasti valinnaisempi, mahdollisesti koriajatteluun perustuva, jolloin opiskelun sirpalemaisuus vähenisi. Samalla voitaisiin entistä enemmän hyödyntää opiskelijan vahvuuksia. Tämä antaisi myös nykyistä paremmat edellytykset oppiaineiden integraatiolle, projekti- ja ilmiöpohjaiselle oppimiselle ja arvioinnin kehittämiselle, jolloin arviointi voisi aidosti kannustaa ja edistää oppimista.

Ylioppilaskirjoitusten poistaminen ja tuntijaon vapauttaminen olisivat myös luottamuksen osoitus ammattitaitoiselle opettajakunnalle sekä opiskelijoiden kykyyn tehdä valintoja omien vahvuuksiensa pohjalta.

Lukiokoulutus voisi entistä enemmän pohjautua osaamisen mittaamiseen ajan sijasta.

Lukiokoulutuksen tehtävänä pitää edelleen olla yleissivistyksen antaminen, mutta nykyaikaa vastaavana. Lukion oppimäärän tai lukiotutkinnon suorittamisen merkiksi opiskelija voisi edelleen laittaa päähänsä ylioppilaslakin.

Antti Rastela

tulosaluejohtaja

Jari Kinnula

kehittämispäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, lukiokoulutus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat