Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajilla on perustuslakivaliokunnassa kaksoisrooli

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustajat Annika Lapintie (vas) ja Tapani Tölli (kesk) puolustivat vieraskynäkirjoituksessaan (HS 9.1.) perustuslakivaliokunnan asemaa perustuslaillisuuden valvojana. He kirjoittivat, että perustuslakivaliokunta tekee oikeudellisia ratkaisuja ja siten toimii ikään kuin tuomioistuin. Tämä kommentti nimenomaisesti kiteyttää perustuslakivalvontamme ongelmallisuuden.

Kaikissa länsimaisissa demokratioissa lainsäädäntövalta ja tuomiovalta pyritään erottamaan toisistaan. Suomessa perustuslakivaliokunnan jäsenet ovat kuitenkin kaksoisroolissa lainsäädäntövallan ja tuomiovallan käyttäjinä. Valiokunnan jäsenet ovat vaaleilla valittuja kansanedustajia, joiden tehtävänä on edistää niitä poliittisia näkemyksiä, joita he ovat äänestäjilleen esittäneet. Heitä ei ole valittu eduskuntaan tekemään oikeudellisia ratkaisuja.

Oikeudellisten ratkaisujen tekeminen saattaa johtaa lopputuloksiin, jotka ovat epäedullisia edustajan poliittisten tavoitteiden kannalta. Näin ollen kaksoisrooli poliitikkona ja tuomarina väistämättä vaarantaa oikeudellisen harkinnan objektiivisuuden.

Oma ongelmansa on se, että valiokunnan jäsenillä ei ole oikeudellista koulutusta, jota tuomioistuimien tuomareilta edellytetään. Perustuslakikysymyksissä oikeudellinen harkinta on siis ”maallikkotuomareiden” käsissä. Valiokunta tukeutuukin ratkaisuissaan pitkälti perustuslakiasiantuntijoiden näkemyksiin.

Tämä on puolestaan johtanut siihen, että eduskunnassa merkittävää valtaa käyttää vailla poliittista mandaattia oleva suppea joukko asiantuntijoita.

Janne Juusela

oikeustieteen tohtori, asianajaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat