Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi kantaa köyhyyden taakan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

HS:n köyhyyskyselyn tulokset ovat herättäneet keskustelua köyhyyden syistä. Mitä varakkaampi ihminen on, sitä varmemmin hän ajattelee köyhän olevan itse syypää omaan köyhyyteensä. Kovat asenteet ovat karua luettavaa erityisesti lasten kannalta. Köyhyyden syistä voi väitellä, mutta lapsi ei ole koskaan syyllinen perheen köyhyyteen.

Tätä päivää leimaa yhä voimakkaampi yhteiskunnan jakautuminen. Köyhyyttä on toki aina ollut, mutta nykyään se syöksee yksilön entistä nopeammin pois yhteiskunnan kärryiltä. Elämme kulutuskulttuurissa, ja perheiden varallisuuserot korostuvat arjessa. Suuri osa vapaa-ajastamme rakentuu kuluttamisen ympärille: älypuhelimet, harrastukset ja merkkivaatteet saavat yhä nuoremmat lapset tietoisiksi perheensä taloudellisesta tilanteesta.

On helppo ajatella, ettei nuori tarvitse kaikkia uusia tavaroita. Köyhyydessä on kuitenkin kyse enemmästä kuin materian puutteesta. Köyhyys syrjäyttää ja vaikuttaa omanarvontunteeseen. Lapsi tai nuori, jolla ei ole treenejä eikä lomamatkoja joista kertoa, jää helposti ulkopuoliseksi. Lapsi oppii häpeämään, kun hän kerta toisensa jälkeen joutuu sanomaan, ettei pääse mukaan syntymäpäiville tai elokuviin. Lapsi heijastaa usein myös vanhempiensa tunnetiloja. Perheissä, joissa vanhemmat kokevat ahdistusta köyhyydestä, usein lapsetkin oireilevat.

Aikuinen voi valita downshiftaamisen, lapsi ei. Lapsi haluaa kuulua ryhmään ja tehdä samoja asioita kuin kaverinsa. Riittävä tulotaso antaa tähän paremmat eväät. Ulkopuolisuuden kokeminen ja omanarvontunteen aleneminen vaikuttavat siihen, miten lapsi tai nuori näkee oman tulevaisuutensa.

Suomessa on 160 000 köyhyyden takia syrjäytymisvaarassa olevaa lasta ja nuorta. Lapsiin ja nuoriin kohdistuva ennalta ehkäisevä työ köyhyyden syrjäyttävien vaikutusten estämiseksi on tehokkaampaa kuin ongelmien hoitaminen myöhemmin. Opiskelun ja harrastusten tukeminen ovat avainasemassa lapsen syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Pelastakaa Lapset ry on tukenut jo tuhatta köyhyyden takia syrjäytymisvaarassa olevaa lasta ja nuorta muun muassa harrastus- ja oppimateriaalituella. Tämä ei kuitenkaan riitä.

Suomessa pitää tunnistaa lapsiköyhyyden uhat ja reagoida, ennen kuin yhteiskunta jakautuu tulotason mukaan voittajiin ja häviäjiin. On tuhoisaa leimata lapsi laiskaksi tai saamattomaksi jo ennen kuin hänellä on annettu mahdollisuutta osallistua täysipainoisesti yhteiskunnan toimintaan. Jokaisella lapsella ja nuorella pitäisi olla tunne, että ovet ovat avoinna ja he voivat tavoitella unelmiaan.

Hanna Markkula-Kivisilta

pääsihteeri

Kirsi Kettunen

ylilääkäri, Pelastakaa Lapset ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat