Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyys on suurin ympäristöongelma

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Riitta Kuismanen vetosi tuotanto- ja kulutustapojen muutoksen välttämättömyyteen ympäristökriisien ratkaisemisessa (HS Mielipide 3.1.). Hän on oikeassa siinä, että nykymenetelmin emme voi taata korkeaa elintasoa koko maailman väestölle. Väitän, että talouskasvu on kuitenkin parasta, mitä voimme tuleville sukupolville ja maailman köyhille antaa.

Nykyisin on muodikasta ajatella, että maailma on hukkumassa talouskasvun oheistuotteisiin: jätteisiin ja saasteisiin. Tosiasiassa talouskasvu on paljon muuta kuin aivotonta kuluttamista. Viime vuosisatojen kasvu on ollut tuottavuuden kasvua – saman tuotteen tai palvelun järjestäminen on vaatinut vähemmän resursseja kuten luonnonvaroja tai työtä.

Talouskasvun voi jopa nähdä ympäristön ystävänä. Vauraammissa maissa meillä on mahdollisuus murehtia ympäristön tilaa ja myös resurssit toimia sen korjaamiseksi. Talouskasvun myötä voimme edistää teknologista kehitystä, jonka avulla fyysisiä kasvun rajoja voidaan kiertää ja venyttää, kytkeä kasvu irti luonnonvarojen kulutuksesta ja kasvihuonekaasupäästöistä. Peltoalan tuottavuuden kasvu moninkertaiseksi viime vuosisadan aikana on tästä hyvä esimerkki. Biotekniikan avulla kehityksen jatkaminen on mahdollista.

Talouskasvun sijaan maailman suurin ympäristöongelma on köyhyys. Niinkin erilaiset asiat kuin väestönkasvu, metsäkato ja ilmansaasteiden määrä tasaantuvat ja kääntyvät jopa laskuun yhteiskuntien saavuttaessa tietyn vaurauden ja hyvinvoinnin tason. Esimerkiksi Kiina on ryhtynyt viime vuosien nopean kasvun jälkeen talkoisiin ilmansaasteiden torjumiseksi.

Talouskasvusta luopumisen takana olevan ajattelun hyvää tarkoittava uhrautuvaisuus veisi meidät kuitenkin takaisin aikaan, jolloin kasvavan kakun sijasta jaoimme rajallisia resursseja keskenämme. En usko, että tulevat sukupolvet olisivat erityisen kiitollisia, jos päättäisimme noin vain luopua ihmiskunnan historian suurimmasta hyvinvointia luovasta rakenteesta.

Lauri Muranen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat