Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvien käsikirjoittajat esiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen Oscar-ehdokkaaksi valitun Miekkailija-elokuvan käsikirjoittaja Anna Heinämaa toi esiin Suomen Kuvalehden haastattelussa, kuinka hänet on sivuutettu elokuvan tiedotuksessa, markkinoinnissa ja palkintogaaloissa, vaikka hän on luonut elokuvan käsikirjoituksen omasta alkuperäisideastaan.

Valitettavasti tapaus ei ole yksittäinen poikkeus. Tilanne ei edistä uusien laadukkaiden elokuvien syntymistä.

Käsikirjoittajien yleinen kokemus on, ettei heidän työtään arvosteta tai ymmärretä, vaan heidät jätetään näkymättömiksi. Tämä tunne ei synny tyhjästä, eikä sitä voi sivuuttaa. Näkymätöntä kirjoittajaa ei tarvitse pitää oman tekstinsä parhaana asiantuntijana, vaikka käsikirjoittaja onkin se, joka luo elokuvan maailman, sen tarinan ja henkilöt.

Julkisuudessa käsikirjoitus tulee elokuvien kohdalla esiin usein vain, jos kriitikko ei ole pitänyt elokuvasta. Kun tiedottamisessa ja markkinoinnissa elokuva onkin ”ohjaajan elokuva”, käsikirjoittaja tuntee joskus olevansa keskellä Kafkan maailmaa: minne minä hävisin?

Koska kirjoittaja on näkymätön, menestyneenkään kirjoittajan nimellä ei voi markkinoida. Korvaus ja työehdot ovat poljettavissa ja lopulta ollaan tilanteessa, että vain harva käsikirjoittaja kirjoittaa enemmän kuin yhden tai kaksi elokuvaa. Ammattitaito ei kehity, ja lahjakkuudet valuvat pois alalta. Elokuva-ala ja katsoja menettävät: monet tärkeät, uudet tarinat jäävät kertomatta tai tulevat kerrotuiksi muissa muodoissa.

On toki tuotantoyhtiöitä, jotka toimivat käsikirjoittajan eduksi, eivätkä käsikirjoittajat pidä ohjaajien saamaa huomiota ongelmana, päinvastoin. Mutta nykyään käsikirjoittaja ei pääse elokuvan menestyessä luomaan mainetta tai kehittämään kontakteja tasavertaisesti muiden kanssa. Maine on omaisuutta; työtilaisuuksia, mahdollisuuksia oppia ja parempia palkkioita.

Mielestämme käsikirjoitus- ja kehittelytukia tulisi nostaa ja käsikirjoituksen kehittämiseen käytettävä osuus kehittämisbudjetista olisi turvattava, jolloin meille syntyisi vahvempi ammattikunta. Kun käsikirjoittajat otetaan useammin osaksi myös tiedotusta ja markkinointia, on todennäköisempää, että myös heidän arvostuksensa nousee. Arvostus auttaa synnyttämään näkyvän käsikirjoittajan ja lopulta paremmat elokuvat.

Sami Keski-Vähälä

puheenjohtaja

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Karoliina Lindgren

puheenjohtaja, Käsikirjoittajien Kilta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat