Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä yliopistoja pitäisi tukea eniten?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistoleikkauksista puhuttaessa on monesti ihmetelty, miksi juuri Helsingin yliopistolta, maamme parhaalta yliopistolta, leikataan eniten. Professori Janne I. Hukkinen kertoi (HS Mielipide 22.12.), kuinka opetus- ja kulttuuriministeriölle on ollut tabu asettaa yliopistot paremmuusjärjestykseen.

Valtion rahoitushan määräytyy kuitenkin jo tuloksellisuuskilpailun mukaan. Siitä voidaan nähdä paremmuusjärjestyksiä sen mukaan, mihin kriteereihin kiinnitetään huomiota. Rahoitusmallin säännöt ovat samat kaikille pienin poikkeuksin. Pitäisikö yliopistoja kohdella jossakin muussa mielessä eri tavoin kuin niiden osoittaman tuloksellisuuden mukaan?

Aalto-yliopistoa perustettaessa sille myönnettiin lisärahoitusta ohi tuloksellisuuskriteerien, koska uuden yliopiston toivottiin edistävän etenkin teknologiateollisuuden kilpailukykyä. Se oli uutta. Muut yliopistot vaativat heti, että kaikkia yliopistoja pitää kohdella yhdenvertaisesti. Sittemmin lisärahoitus on päätetty poistaa.

Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto ovat saaneet nauttia apteekkikompensaatiosta, joka sekin on nyt poistumassa. Mitä tahansa taustalla onkaan, aina voidaan vedota myös yliopistojen yhdenvertaiseen kohteluun.

Pitäisikö parhaita yliopistoja tukea enemmän kuin vähemmän hyviä? Mielestäni suurelta osin valtion rahoituksen varassa toimiville yliopistoille voidaan muotoilla erilaisia kansallisia rooleja. Yliopistot eivät ole kansalaisia, joita pitää kohdella samalla tavalla. Korkeatasoisia tutkimusyliopistoja voidaan rahoittaa yhdellä tavalla, koulutukseen ja aluekehitystehtäviin orientoituvia yliopistoja toisella tavalla ja yhteistyötä tekeviä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja kolmannella tavalla.

Ilman valtiovallan muita päätöksiä kaikkia eduskunnan hyväksymässä yliopistolaissa mainittuja yliopistoja rahoitetaan samoin periaattein, mutta aina niin, että vähemmän tuloksellistenkin toimintakyky turvataan. Erityiskohtelu vaatii uusia päätöksiä.

Turo Virtanen

kaiken maailman dosentti, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat