Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valitusoikeutta kaavoitusasioissa ei pidä kaventaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus aikoo ohjelmansa mukaisesti kaventaa valitusoikeutta kaavoitusasioissa. Vastedes valittaa saisivat vain ”asianosaiset”. Se tarkoittaa, että kenelläkään ei olisi enää oikeutta valittaa kaavoituspäätöksistä omaa kortteliaan laajemmin. Ei kuntalaisilla, kansalaisjärjestöillä eikä edes ely-keskuksilla.

Jos maankäyttö- ja rakennuslakia muutetaan näin, luovutaan yhdyskuntien suunnitelmallisen kehittämisen periaatteesta. Kaavoituksesta tulee kunnallispolitiikan vapaa temmellyskenttä. Yhdyskunnat muuttuvat sen mukaan, mitä kunnallispolitiikassa satutaan päättämään. Tämä perustuu yleensä yritysten ja maanomistajien kanssa tehtyihin julkisiin tai salaisiin sopimuksiin.

Näin ei synny johdonmukaisesti kehittyvää, toimivaa ja viihtyisää rakennettua ympäristöä. Tiukan talouden pyörityksessä kunnallispoliitikoilla ei ole aikaa ajatella, että kunta voi huonosti, jos rakennettu ympäristö voi huonosti.

Helsingissä, Lahdessa ja muutamalla muulla paikkakunnalla on pätevää suunnitteluhenkilökuntaa ja suunnittelusta perillä olevia luottamushenkilöitä, jotka huolehtivat, ettei suunnitelmallisuudesta luovuta, olkoon laki mikä tahansa. Näin ei ole suurimmassa osassa Suomen kunnista. Monessa paikassa ei ole suunnittelua osaavia henkilöitä nimeksikään. Valitusten pelko estää kuitenkin tekemästä ihan mitä tahansa.

Jos muusta kuin lähimmästä ympäristöstä ei saa vastedes valittaa, näissä kunnissa käy huonosti. Se tosin alkaa näkyä vasta vuosien kuluttua. Sitä suurempi syy olla huolissaan nyt.

Sanotaan, että yleiskaava turvaa kokonaisnäkemyksen. Yleiskaava on kuitenkin samaa kunnallispolitiikkaa kuin yksityiskohtaiset kaavatkin. Se osataan tehdä niin väljäksi, että sen puitteissa voidaan tehdä mitä tahansa, jolloin ohjausvaikutus jää mitättömäksi.

Hallitus sanoo hankettaan byrokratian purkamiseksi, jolla nopeutetaan kaavoitusta ja lisätään asuntorakentamista. Onko se todellakin byrokratiaa, että kuntalaisilla on mahdollisuus puuttua poliitikkojen tekemiin tyhmyyksiin? Kumpi menee edelle: kunnallispoliitikkojen oikeus päättää mitä tahansa vai kuntalaisten oikeus toimivaan ja viihtyisään ympäristöön?

Kaj Nyman

yhdyskuntasuunnittelun

emeritusprofessori, Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat