Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimeentulotuki ei ole ylellisyyttä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen toimeentulotuki ei ole avokätinen, kuten Helena Hartikainen väitti (HS Mielipide 11.1.). Euroopan neuvosto on asettanut Suomen tarkkailulistalle perusturvan heikon tason takia. Perusturvan kokonaisuus on laajempi kuin pelkkä toimeentulotuki, mutta Suomi on ainoana Pohjoismaana saanut langettavan päätöksen sosiaalisen peruskirjan mukaisen sosiaaliturvan vähimmäissäännösten rikkomisesta.

Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta ja ylilääkäri Kirsi Kettunen ovat oikeassa todetessaan (HS Mielipide 11.1.), että lasten tukeminen on välttämätöntä, jos halutaan ehkäistä yhteiskunnan jakautuminen. Hartikaisen moittima harrastusten tukeminen myös ehkäisee kalliimpien erikoispalveluiden ja lääkkeiden tarvetta tulevaisuudessa.

Sosiaalisten ongelmien kannalta toimeentulotuen alikäyttö on suurempi ongelma kuin väärinkäyttö. Esimerkiksi toimeentulotukeen turvautuvan nuoren tilanne on saattanut jo muuttua moniongelmaiseksi, kun ensimmäinen tukihakemus tehdään. Tavoite ei ole ylläpitää toimeentulotuen asiakkuutta vaan tukea elämässä eteenpäin.

Miten Suomessa pärjää, jos ei ole rahaa vaikkapa vaatteisiin? Myös puhelin on välttämätön, kun asiakas pyrkii parantamaan omaa tilannettaan hakemalla töitä tai kuntoutusta. Te-toimiston, Kelan tai lääkärin on hyvä saada asiakas langanpäähän.

Toimeentulotuki on paitsi harkinnanvarainen myös kuntakohtainen, joten väitteet liiasta anteliaisuudesta yleisellä tasolla ovat vailla pohjaa. Tuki on viimesijainen toimeentulon muoto. Sen jälkeen vaihtoehtona on vain hyväntekeväisyys.

Pirita Kylmä

etsivän nuorisotyön koordinaattori, Kokkola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat