Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omankädenoikeuteen turvaaminen ei ole vaihtoehto

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maahanmuuttajien määrän kasvu ja Suomeen saapuvat lukuisat turvapaikanhakijat ovat saaneet osakseen paljon huomiota. Ihmisten tulkinnat, tunteet ja näkemykset asiaan liittyen ovat kaukana toisistaan.

Muuttoliike jo maan rajojen sisällä aiheuttaa jännitteitä, mutta kun tulijat saapuvatkin kaukaa, se herättää vielä enemmän ennakkoluuloja ja pelkoa. Vaikeina aikoina nämä asiat korostuvat, eikä vastakkainasettelun takia valtaväestön ja Suomeen muuttaneiden välille synny positiivista vuorovaikutusta.

On ymmärrettävää, että maahanmuuttajien sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja yhteiskuntaan on vaikeaa. Osa maahanmuuttajista saattaa rikkoa asuinmaan kulttuurin koodeja, ja siksi kansalaisten suhtautuminen maahan tulijoihin on entistä kielteisempää.

Joidenkin yksittäisten turvapaikanhakijoiden teot ja käyttäytyminen ovat antaneet tilaa maahanmuuttoa vastustaville kansalaisille ryhtyä nostamaan päätään ja turvautumaan vastareaktioihin. Yksi näistä vastareaktioista on niin sanottu katupartiointi. Siitä on puhuttu eri sävyin.

Oikeassa hädässä ja vaikeissa olosuhteissa voi käyttää monia konsteja, mutta nykyisessä tilanteessa katupartiointi ei ole tarpeellista. Se ei ole ratkaisu ongelmiin. Katupartiointi voi sitä vastoin aiheuttaa lisää turvattomuutta yhteiskunnassa ja tuottaa ylimääräistä työtä viranomaisille.

Katupartiot ovat syntyneet pelosta, ennakkoluuloista, epäluottamuksesta ja vihasta. Niillä ei voi lääkitä nykyisen yhteiskunnan pahoinvointia.

Suomalaisten ja maahanmuuttajien tulisi kyetä asettumaan toistensa asemaan ja yrittää nähdä tilanne perinpohjaisesti, jotta emme maksaisi osapuolten ääripäiden harjoittaman politiikan ja väkivallan kovaa hintaa.

Oikeusvaltio on järjestelmä, joka turvaa yleisesti kansalaisten ja valtiossa asuvien ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia. Suomi kuuluu demokraattisiin oikeusvaltioihin, joissa kansalainen ei ole vastuussa toisen kansalaisen tai ihmisen teoista.

Olemassa olevien lakien ja sääntöjen mukaan kiistanalaisissa asioissa kansalaiset voivat kääntyä viranomaisten ja lopulta oikeuden puoleen. Toisin sanoen kansalaisten turvaaminen omankädenoikeuteen demokraattisissa ja oikeusvaltioissa ei ole sallittua. Se on Suomen rikoslain mukaan rikos.

Aziz Sheikhani

tohtorikandidaatti

maahanmuuttoasiantuntija ja kouluttaja

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat