Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väestöliiton asiantuntija: Olen huolissani miesten väheksymisestä liitoissa ja sinkkuelämässä

Väestöliiton palveluissa nähdään miehen kärsimys siitä, miltä tuntuu tulla parisuhteessa kohdelluksi välttämättömänä pahana tai tyttö­kavereita huonompana ystävänä, kirjoittaa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen HS:n mielipidepalstalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Rosa Meriläinen kirjoittaa blogissaan (HS 5.1.) nais ystävien korvaamattomuudesta miehiin nähden . Ajatus ilmentää ajallemme ominaista menestyvien naisten tapaa puhua miehistä väheksyvästi ja naisystävistä ylistävästi. Ilmiö tulee vastaan myös Väestöliiton parisuhdepalveluissa netissä ja vastaanotoilla. Huolestuttavaa on, kun puhe muuttuu miestä syrjiväksi toiminnaksi ja avoimeksi väheksymiseksi.

Ajatus ilmentää 2000-luvun miehen ja naisen etääntymistä parisuhteessa ja naisen tarvetta – oikeastaan hätää – korvata menetetty läheisyys kavereilla. Kiireinen ja kuormitettu elämäntapa ei lisää parisuhdeonnea. Toisen poissa ollessa läheisin uskottu onkin kaveri eikä oma puoliso. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että ystävät tai vaikkapa lapset eivät korvaa kaipuuta jakamiseen ja rakkauteen.

Naisystävät ovat tärkeitä mutta eivät koskaan yhtä tärkeitä kuin puoliso, valittu tai lasten isä. Naisystävä tuskin kasvattaa ja elättää kaverin lapsia, rakentaa tulevaisuutta tai kantaa vastuuta taloudesta ja perheestä. Ajallemme ominaista on pitää myös näitä asioita itsestäänselvyyksinä.

Suhde elämänkumppaniin on tietenkin haastavampi suhde kuin suhde ystävättäriin. Suhde mieheen ei säestä olemassa olevaa vaan pakottaa kasvamaan ja kehittymään.

Olen huolissani miehiä väheksyvästä asenneilmastosta liitoissa ja sinkkuelämässä. Väestöliiton palveluissa nähdään miehen kärsimys siitä, miltä tuntuu tulla parisuhteessa kohdelluksi välttämättömänä pahana tai tyttökavereita huonompana ystävänä. Kysymys, johon en osannut vastata, oli tämä: mitä voin tehdä, kun tiedän, että koirakin on vaimolle minua tärkeämpi?

Heli Vaaranen

Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat