Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessakin pitäisi siirtyä sivistysmaiden puukauppoihin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Puun pystykauppa on englanninkielisessä metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirjassa todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi. Suomessa pystykauppoja on noin 85 prosenttia hakkuumäärästä. Muissa Euroopan maissa pystykauppaa ei ole.

Pystykaupoilla on tuotu puunkorjuuseen lähes uskomaton taloudellinen sokeus. Kustannusten minimointi ei ole viiteenkymmeneen vuoteen ollut puunkorjuun tehostamisen tavoitteena. Sen sijasta tavoitteena on ollut työmäärän maksimointi, työtunnin korkea kuutiometrien määrä.

Määrätehokkuus on neuvostoliittolainen tehokkuuden mittari. Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmissa taloustavaroiden tuotantotavoitteet asetettiin tonneina. Sen tuloksena valmistettiin painavia kattiloita.

Puunkorjuussa kuutiometritavoitteen tuloksena otettiin käyttöön raskaat metsäkoneet. Työtunnin kuutiometrit toi tehokkuuden tavoitteeksi maan johtavista metsänhoitajista koottu komitea vuonna 1961. Komitean pääsihteeri oli metsäntutkimuslaitoksen professori.

Metsäkoneet otettiin käyttöön mahtikäskyllä. Tapio määräsi vuonna 1968, että kaikkien yksityismetsätalouden laitosten ensisijainen tehtävä on metsätraktoreiden työllistäminen.

Määrätehokkuus edellytti maksajan eristämistä korjuusta, sillä maksaja – puunmyyjä – ei valinnut korjuu-urakoitsijaa työmäärän vaan kustannusten perusteella. Puunmyyjä eristettiin pystykaupalla. Siitä alkoi pystykaupan korruptio: metsäyhtiön puunkorjuu isännättömällä rahalla ja piilotetuilla kustannuksilla.

Metsätraktorin tieltä syrjäytettiin puunkorjuusta metsävarustettu maataloustraktori, vaikka se taksataulukoidenkin mukaan oli metsätraktoria edullisempi. Sama tilanne vallitsee nykyisinkin. Työmäärällä mittaaminen ei ota huomioon kalliin metsäkoneen korkeita korkoja ja lyhennyksiä.

Pystykaupan korruptio alentaa metsätalouden nettotuloa joka vuosi noin 200 miljoonaa euroa. Tulojen alentuminen ja metsiä ruhjova puunkorjuu aiheuttavat haluttomuutta puun myynteihin.

Suomessakin olisi siirryttävä sivistysmaiden puukauppatapoihin. Pystykauppa voidaan lopettaa ja tehdä puun ja korjuutyön kaupoista erilliset sopimukset. Se toisi palveluyrittäjät kilpailemaan korjuutyöstä. Hakkuu räätälöitäisiin myyjän tarpeisiin, mikä edistäisi halukkuutta puun myynteihin.

Lauri Vaara

maatalous- ja metsätieteiden tohtori, valtiotieteiden tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat