Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylioppilaskirjoitukset mittaavat opettajien ammattitaitoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Antti Rastela ja Jari Kinnula totesivat (HS Mielipide 11.1.), että ylioppilaskirjoitukset ovat este lukiokoulutuksen kehittämiselle. Olen eri mieltä.

Ylioppilaskirjoitukset ovat ikään kuin lukion päättökokeet, joissa oppilaista ulosmitataan kaikki vuosien varrella tarttunut tieto.

Vaikka lukio on yleissivistävä opinahjo, yleissivistyksen arvioiminen on haasteellista. Ylioppilaskirjoitukset onnistuvat tässä tehtävässä suhteellisen hyvin, sillä abiturienttien on hallittava laajoja kokonaisuuksia eri oppiaineista. Suurten kokonaisuuksien ymmärtäminen ja soveltaminen on yleissivistystä parhaimmillaan.

Ylioppilaskirjoitukset ovat valtakunnalliset ja arviointi on kaikille opiskelijoille samaa. Ylioppilaslautakunta antaa viimeisen arvion opiskelijoiden suorituksista omien opettajien pisteytyksestä huolimatta.

Ylioppilaskirjoitukset siis mittaavat lukio-opettajien ammattitaitoa ja opetustyön tulosta. Jos opiskelijoiden menestys ylioppilaskirjoituksissa poikkeaa oleellisesti kurssiarvosanoista, se on tärkeä viesti sekä yksittäiselle opettajalle että koko koululle.

Olen Rastelan ja Kinnulan kanssa samaa mieltä siitä, että ylioppilaskirjoituksia painotetaan liikaa lukio-opetuksessa. Kursseilla pitäisi keskittyä asioiden ja ilmiöiden syvälliseen oppimiseen eikä vain tähdätä mahdollisimman hyvään menestykseen kirjoituksissa.

Jos lukiokoulutuksessa halutaan löytää ongelmakohtia, ne ovat opetuksessa ja kurssien sisällöissä, eivät ylioppilaskirjoituksissa.

Rasmus Arikka

kauppatieteiden ylioppilas

Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat