Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halvemmilla asuinalueilla pitäisi voida maksaa pienempiä palkkoja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ympäristöministeriön tilastojen mukaan asuntojen hintaero Helsingin ja muun Suomen välillä on nykyisin suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin. Esimerkiksi Helsingin keskustassa (00100) käytettyjen kerrostalokolmioiden keskimyyntihinta on 5 655 euroa neliömetriltä. Pieksämäen keskustassa (76100) kolmiot sen sijaan maksavat vain 822 euroa neliömetriltä. Hintaero tässä on siis noin seitsenkertainen. Suurempiakin eroja löytyy.

Sitran teemajohtaja Timo Lindholm on nimennyt (HS 12.1.) hintaeron keskeiseksi työelämän jarruksi Suomessa. Hän totesi, että melkein missä ammatissa tahansa muutto jostakin muualta Helsingin seudulle on aikamoinen tappio, on kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto.

Lindholmin mukaan työvoiman liikkuvuutta Suomessa jarruttaa se, ettei lainsäädäntö tunne muuta kuin kokoaikaisen työn. Oman käsitykseni mukaan syy on yleissitovissa työehtosopimuksissa: samalla pätevyydellä samassa tehtävässä on maksettava sama palkka teit sen työn sitten halpojen asuntojen alueella tai Helsingissä.

Ihmisten muuttohaluja työn perässä on vienyt toistaiseksi vielä passivoiva, ylimitoitettu työttömyystukijärjestelmä. Kun on köllötellyt 500 päivää, ei tahdo oikein kelvatakaan enää mihinkään tekemiseen, sen verran kiivasta kehitys nykyään on.

Työssäkäyntialueita on laajennettu ja työtä on pakko ottaa 80 kilometrin päässä kotoa. Kilometrirahojen ja päivärahojen verottomuus on kuitenkin ollut uhattuna. Kuvitteleeko lainsäätäjä, että pitkä työmatka on työntekijälle huvi? Sitä se ei ole, vaan kysymys on (vapaa-) ajan hukasta ja taloudellisista kustannuksista, joita ei ehkä kompensoida täyteen määrään.

Paikallinen sopiminen saattaisi tässä olla oiva ratkaisu: halvemmilla asuinalueilla pienemmät palkat. Se ainakin tasapuolistaisi ja ehkä lisäisi liikkuvuuttakin.

Pekka Pinomaa

varatuomari, tietokirjailija

Arona, Italia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat